Voedingsschema’s

Beginnen met eerste hapjes is best even zoeken. Wat geef je wanneer en hoeveel ? Wij helpen je graag met onze overzichtelijke schema's.

Heb je daar vragen over of wil je overleggen over de voeding van je baby? Bel dan gerust met onze voedingskundigen via 0800 16 685.

Wat is een dagmenu/voedingsschema?

Dit geeft een overzicht van de eetmomenten van je kindje. Bij ieder eetmoment geven we een indicatie van het tijdstip en voorbeelden van wat je kindje zou kunnen eten. Download onze handige schema's.

Downloads

Tips en tricks bij de voedingsschema’s

 • Wat als mijn kindje te moe is?
  Is je kindje te moe tijdens het avondeten en wil hij niet eten? Geef de warme maaltijd dan eens tussen de middag. Je kunt dan ’s avonds een boterham geven.
 • Wat geef ik mijn kindje te drinken?
  Geef je kindje bij voorkeur water of slappe thee als drinken. Af en toe een glaasje speciaal diksap voor baby’s kan. Beperk dit wel tot één bekertje per dag vanwege de zoete smaak. Water kun je interessant maken door er wat munt, een schijfje citroen of wat vruchtjes als framboos, aardbei of bosvruchtjes in te doen. Of voeg een schijfje komkommer toe. Wel even verwijderen voordat je kindje gaat drinken.
 • Wat als mijn kindje ineens eten weigert?
  Weigert jouw kleintje de warme maaltijd rond zijn eerste verjaardag? Dat kan zomaar gebeuren, want je kindje ontdekt in deze periode zijn eigen wil. Dat laat hij vaak merken door zijn mondje stevig dicht te houden en zijn hoofd weg te draaien zodra je eten aanbiedt. Probeer het - hoe moeilijk ook - los te laten. Hoe kun je hiermee omgaan?
  - Blijf het fruit, de warme maaltijd en het brood aanbieden. De ene dag zal het namelijk beter gaan dan de andere dag.
  - Besteed er niet te veel aandacht aan als je kleintje niet wilt eten, dit vinden ze vaak erg interessant.
  - Geef niet te grote porties en varieer
 • Welke flesvoeding voor je kindje?
  Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Maar er kan een moment komen waarop je overstapt op flesvoeding of een combinatie van borst- en flesvoeding. Begin dan met de juiste flesvoeding voor je kindje. Nutricia helpt je de juiste flesvoeding kiezen.
 • Hoeveel flesvoeding heeft mijn kindje nodig?
  Ieder kindje is anders. Zeker in het begin heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje.
 • Heeft mijn kindje genoeg gedronken?
  Je baby geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft. Dring het flesje niet op als je kindje niet meer wil drinken. Het flesje hoeft niet leeg. Zolang je baby voldoende aankomt, levendig is en een gezonde kleur heeft, krijgt hij voldoende binnen. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je kindje de juiste hoeveelheid flesvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers per dag zit je goed.
 • Heeft je kindje nog honger na een fles?
  Houdt je kindje een hongergevoel nadat je hem gevoed hebt? Dan kan het zijn dat hij te snel heeft gedronken. Neem altijd voldoende tijd voor een fles: zo’n vijftien tot twintig minuten. Lees meer over honger bij baby’s.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Olvarit

Tools