Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

20 weken zwanger

Je bent 20 weken zwanger. Je zit op de helft van je zwangerschap, een heel bijzonder moment! Je baby is nu ongeveer 22 centimeter en heeft een sterke hartslag.

Je bent 20 weken zwanger

Je baby is nu zo groot als een mango (22 cm) en wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving

Dat komt omdat de hersenen, die de zintuigen aansturen, zich nu verder ontwikkelen. Je baby heeft nu ook een sterke hartslag. Op de huid van je kindje zit nu een dikke wasachtige laag. Zo blijft het huidje beschermd tegen het vocht in de baarmoeder. 

20 weken echo

Deze week zul je de 20 weken echo krijgen, die zo’n vijftien tot twintig minuten duurt. Tijdens deze echo kijkt je verloskundige of gynaecoloog of alles normaal verloopt en je kindje zich goed ontwikkelt. Ook wordt gekeken waar de placenta zich in je baarmoeder bevindt. Meestal mag je op het scherm meekijken en zal de deskundige je het hartje en de groeiende ledematen aanwijzen. Het is ook de eerste keer dat jij je ongeboren baby goed kunt zien en het is leuk om dit spannende moment met je partner of een vriendin te delen. Vraag dus gerust iemand mee naar deze bijzondere afspraak. Waarschijnlijk wordt er ook gevraagd of je wilt weten of het een jongetje of meisje wordt, want ook dat is goed te zien als je 20 weken zwanger bent! Als er tijdens de echo iets zichtbaar is wat nader onderzocht moet worden, zul je een uitnodiging voor een nieuwe afspraak krijgen. Maak je niet te veel zorgen, want dat wil niet direct zeggen dat er iets serieus aan de hand is.  

Kramp in je benen

Nu je 20 weken zwanger bent, kun je kramp in je benen krijgen. Veel zwangere vrouwen krijgen daar rond deze tijd last van. Het extra gewicht van je kindje belast namelijk je beenspieren. Maar het kan ook zijn dat de krampen ontstaan door een gebrek aan calcium, zout of vocht. Of doordat je te weinig aan beweging hebt gedaan. Heb je last van krampen? Bespreek dit dan met je verloskundige of arts. 

Ook interessant in week 20: