Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

12 weken zwanger

Je bent 12 weken zwanger. Je baby krijgt al haartjes en vingernagels. Je kindje is ongeveer 6 centimeter groot en je zwangere buikje zal snel zichtbaar worden.

Je bent 12 weken zwanger

Met 6 cm en 15 gram is je baby nu zo groot als een mandarijn

Je baby wordt nu iedere dag actiever en de reflexen ontwikkelen zich. Als je nu nog een echo hebt, zie je je uk misschien wel aan zijn duimpje zuigen. Schattig! En binnenkort gaat hij zijn vingers spreiden en zijn oogspieren bewegen. 

Het gewicht van je baby gaat nu in rap tempo omhoog door de groeispurt. Je kindje krijgt ook al haartjes en nageltjes. Ook je baarmoeder is de afgelopen tijd twee keer zo groot geworden. Daardoor kun je waarschijnlijk aan je buik nu wel zien dat je zwanger bent. Rond deze tijd krijg je een termijnecho om de zwangerschapsduur vast te stellen. En de verloskundige zal ook naar het hartje van je baby proberen te luisteren. Dat klopt nu razendsnel; zo rond de 160 slagen per minuut. Maar soms is het nog iets te vroeg om het hartje te horen kloppen. Daar hoef je je geen zorgen om te maken; dat komt een volgende keer wel!

Testen

Met een termijnecho kan nog niet voor honderd procent zeker worden vastgesteld of je kindje helemaal gezond is. Als de verloskundige vermoedt dat er een afwijking is, of als er afwijkingen in je familie zijn, dan kan er een test gedaan worden. Zo kun je een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen om te controleren of je kindje een chromosomale afwijking heeft. Bijvoorbeeld het Downsyndroom. Het is niet verplicht om je baby te laten testen; dit mag je zelf beslissen.

12 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Je ongeboren kindje groeit en groeit maar. Hij is verdubbeld in gewicht ten opzichte van vorige week! Zijn hartslag gaat ondertussen flink tekeer; zijn hartje klopt ongeveer 160 keer per minuut!

Ogen en oren naar de goede plek

Je kindje begint nog meer op een mens te lijken. De oogjes verschuiven van de zijkant naar het midden. En zijn oortjes zitten nu op de goede plek. Ook de stembanden zijn zich aan het ontwikkelen, maar dat kan je kindje pas horen zodra hij is geboren. Rond de 12e week van je zwangerschap begint je baby ook haartjes te krijgen. En aan de vingers en tenen groeien langzaam zachte nageltjes.

Hoofd en hersenen

Het hoofdje is nog steeds groot, maar door de groeispurt raakt het steeds meer in verhouding met het lichaampje. Je baby kan daardoor nu zelf z’n hoofdje optillen. Ook zijn hersenen zijn flink gegroeid. De hypofyse, een kliertje onder de hersenen, zorgt ervoor dat je kleine zelf hormonen kan produceren. Het beenmerg begint met het aanmaken van witte bloedcellen. Die zijn erg belangrijk voor het afweersysteem van je kindje.

Ook interessant in week 12: