De 10 beste VOEDINGSTIPS voor als je zwanger bent

Vroeger was de gedachte: ‘Als je zwanger bent, zorgt een baby er zelf wel voor dat het alles binnenkrijgt wat het nodig heeft.’ Inmiddels weten we dat dit niet klopt. Wat je als moeder eet tijdens de zwangerschap, bepaalt mede hoe gezond jouw kind wordt. Niet alleen als baby, maar nog lang daarna. Lees de 10 tips over gezond eten voor jou en de groeiende baby in je buik.

Tip 1: Eet voldoende

Alles wat jij eet en drinkt, gebruikt jouw lichaam om het wondertje in je buik te voorzien van voedingsstoffen. Dat kleine wurmpje heeft voedingsstoffen als vitamines en mineralen nodig maar ook eiwitten, koolhydraten en vetten om te groeien en zich te ontwikkelen. Dat betekent dat je extra gezond moet eten en bepaalde hoeveelheden van voedingsmiddelen nodig hebt om al die voedingsstoffen binnen te krijgen. Kijk hier hoeveel je nodig hebt.

Tip 2: Drink voldoende

Drinken is altijd belangrijk maar nu helemaal. Je hebt iedere dag weer 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Drink vooral water. Dat is bevat geen calorieën, is dorstlessend en goedkoop. Meer over hoeveel koffie, thee en andere dranken je kunt drinken lees je hier.

Tip 3: Eet gevarieerd

Wist je dat een kind via het vruchtwater ‘mee proeft’ van wat je eet? Als jij gevarieerd eet, heb je later meer kans op een gemakkelijke eter aan tafel. Heb je niet zoveel kook-inspiratie? Kijk in onze receptentool voor lekkere recepten voor tijdens je zwangerschap. Wil je vaker flexitarisch eten en weten hoe je dat aanpakt? Lees het hier.

Tip 4: Drink geen alcohol (en rook niet en gebruik geen drugs).

Alcohol is ook al in kleine hoeveelheden schadelijk voor je baby. Hetzelfde geldt voor nicotine en drugs. Meer over alcohol.

Tip 5: Ga niet lijnen tijdens de zwangerschap

Gezond eten staat nu voorop en lijnen kan in deze periode snel leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Maak je je zorgen over je gewichtsstijging? Lees hier wat je precies aan kunt komen tijdens de zwangerschap.

Tip 6: Pas op met bepaalde producten

Soms lijkt het wel of eten tijdens je zwangerschap alleen maar gaat over dingen die verboden zijn. Dat klopt niet! Gezond eten is het allerbelangrijkste en er zijn juist dingen die je nu beter wel op je menu kunt zetten. Wel zijn er wat voedingsmiddelen die je nu je zwanger bent beter niet kunt eten. Dit zijn vooral producten die besmet kunnen zijn met bacteriën. Die bacteriën kunnen soms schadelijk zijn voor je baby.

Tip 7: Vergeet foliumzuur niet

Slik meteen foliumzuur zodra je gaat proberen zwanger te worden (en blijf dit ook de eerste 10 weken doorslikken). Foliumzuur helpt beschermen tegen een ‘open ruggetje’. Begin er het liefst mee zodra je met anticonceptie stopt, zo mis je niet de eerste weken van je zwangerschap. Lees hier meer over foliumzuur.

Tip 8: Neem vitamine D

Slik je hele zwangerschap vitamine D. Deze vitamine heb je extra nodig nu je zwanger bent. Dit is belangrijk voor de botten, zowel van jezelf als van je baby.

Tip 9: Kies vette vis

Eet één keer per week vette vis. Daarin zitten omega 3-visvetzuren zoals DHA en die zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van je baby. Meer over de vette vissoorten die je kunt nemen, vind je hier. Als je écht niet van vis houdt, neem dan dagelijks visoliecapsules met 200 mg DHA.

Tip 10: Let op als er diabetes in de familie zit

Als er diabetes (suikerziekte) in je familie voorkomt, meld dit dan bij je huisarts of verloskundige. Lees meer over zwangerschapsdiabetes.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over je voeding? Heb je zorgen over je gewichtsstijging? Volg je een dieet? Stel je vragen dan aan je verloskundige, gynaecoloog of huisarts of vraag een verwijzing naar een diëtist. Je kunt met vragen ook contact opnemen met de voedingskundigen van de Nutricia Kindervoedingsservice via de telefoon, mail of whatsapp.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!