ALCOHOL tijdens je zwangerschap

Als je het allerbeste voor je kind wilt, drink je geen alcohol tijdens je zwangerschap. Veel mensen denken dat 1 glaasje alcohol geen kwaad kan, maar uit onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Ook dat ene glaasje dus niet…

Alcohol in je lichaam

Als jij een glaasje wijn of een biertje drinkt, verdeelt de alcohol zich over je lichaam. Als jij drinkt, komt alcohol in je bloed en in het vruchtwater terecht. Na alcoholconsumptie stijgt het alcoholgehalte in je bloed tot zo’n 0,3 promille. Diezelfde hoeveelheid krijgt de baby in je buik ook in dat kleine lijfje. Je baby drinkt dus eigenlijk met je mee…

De effecten van alcohol tijdens de zwangerschap 

Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Het heeft namelijk invloed op de ontwikkeling van cellen en dus ook op de ontwikkeling van cellen die de organen van je kindje (gaan) vormen. Ook de hersenen ontwikkelen zich enorm tijdens de zwangerschap. Teveel alcohol tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. 

Toch iets gedronken terwijl je zwanger bent?

Heb je toch alcohol gedronken? Probeer je niet te druk te maken. Alcoholgebruik zorgt niet altijd meteen voor schade. Laat vanaf nu je wijntje, biertje, cocktail of mixdrankje staan en probeer de rest van je zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Maak je je toch zorgen? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Alcoholvrij

Heb je een verjaardag of etentje en lust je wel een drankje? Bestel dan een virgin cocktail/mocktail (die bevatten geen alcohol) of doe eens wat granaatappelpitjes in bruisend mineraalwater voor een feestelijk effect. Er is ook alcoholvrije wijn en alcoholvrij bier. Kijk wel goed op de verpakking. In sommige soorten alcoholvrij bier zit toch wat alcohol.

Ook in eten kan alcohol zitten. Denk maar aan die lekkere kaasfondue die meer smaak heeft als er witte wijn in zit, aan tiramisu, aan vlees gestoofd in wijn en soepen en sauzen die afgemaakt kunnen zijn met wijn. Er wordt wel gezegd dat de alcohol verdampt. Het klopt inderdaad dat er alcohol verdampt, maar niet alles.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders