Het immuunsysteem van je kindje is pas na jaren op volle sterkte

Wanneer je kindje nog in je buik zit, is hij beschermd door de baarmoeder. Jij vormt een buffer tegen de buitenwereld. Als moeder zorg je ook voor het immuunsysteem van je baby. Jouw immuunsysteem beschermt jouw baby!

Wat is het immuunsysteem en weerstand?

Het immuunsysteem wordt ook wel weerstand, afweersysteem of immuniteit genoemd. Wat is het eigenlijk? Het is een heel slim mechanisme in je lichaam, dat bestaat uit verschillende verdedigingslinies tegen binnendringers. Bij de geboorte staat de weerstand echter nog in de kinderschoenen. Lees hier 4 feiten over het immuunsysteem van je kleine.

Hoe ontwikkelt het immuunsysteem van je kindje?

Laten we bij het begin beginnen: toen je baby nog in jouw buik zat, was hij goed beschermd. Tijdens de zwangerschap zorgde jouw lichaam ervoor dat je baby voldoende weerstand had. Jouw immuunsysteem, net als de rest van je lichaam, werkte namelijk voor 2: het beschermde jou en je kindje. De huid en slijmvliezen vormen de eerste verdediging; hier komen vreemde stoffen niet zomaar doorheen. Slijmvliezen zitten niet alleen in de luchtwegen, maar ook in de darmen.

Weten vreemde stoffen toch door de huid of slijmvliezen heen te komen? Dan gaan er in het lichaam alarmbellen rinkelen en komen speciale witte bloedcellen in actie. Deze speciale witte bloedcellen ruimen de binnendringers op. Dit deel van het immuunsysteem werkt al direct bij de geboorte. Het wordt ook wel het aangeboren immuunsysteem genoemd. Op deze manier ontwikkelt het immuunsysteem van je baby zich. Dit komt doordat het immuunsysteem een geheugen heeft; het weet nu wanneer het in actie moet komen wanneer nodig.

Hoe kan ik de weerstand van mijn kindje vanaf het begin ondersteunen?

De beste manier is om je kindje de wereld te laten ontdekken en vanaf het begin veel ervaring op te laten doen. Je kunt je kleine helpen deze belangrijke ervaringen op te doen door hem buiten in de frisse lucht te laten spelen en bewegen. Lees hier meer tips om het immuunsysteem te ondersteunen.

Wat is de link tussen allergieën en het immuunsysteem?

Bij allergieën is het immuunsysteem van slag. Het reageert op stoffen waar het niet op hoeft te reageren, omdat ze op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn. Het immuunsysteem speelt dus een grote rol bij allergieën.

KOAG/KAG-nr. 379-0421-7763

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!

Nutrilon

Tools