Borstvoeding is de beste voeding voor je kleine. Na 6 maanden kan er een moment komen, dat je (gedeeltelijk) opvolgmelk gaat geven. Sommige baby's zijn zo gewend aan het drinken bij hun moeder, dat ze de fles weigeren. Wil je je kindje (afgekolfde) melk uit de fles geven en lukt dat niet? Deze tips zijn het proberen waard.

Als je kindje de fles niet accepteert

Je kleine kan voor de voeding niet altijd op jou rekenen. Je partner of de oppas geeft een fles (afgekolfde) melk als jij weg bent. De ene baby klokt de melk zo weg. De andere baby draait het hoofd weg bij het zien van de speen. Hoe komt dat en hoe help je je kindje? 

Redenen om de fles te weigeren

Je kindje kan om verschillende redenen de fles weigeren. Het is dan ook goed om de reden van het weigeren eerst te achterhalen.

  • Heeft je kleine uit je borst gedronken? Drinken uit de fles vraagt een andere techniek dan drinken uit de borst. Dit noemen we ook wel tepel-speenverwarring.
  • Je kleine heeft wel uit de fles gedronken en weigert ineens de fles? Dit kan met de smaak van de melk te maken hebben. Borstvoeding en opvolgmelk smaken verschillend.
  • Als je na een half jaar overstapt van borstvoeding naar opvolgmelk is dat wennen. Ook na een half jaar blijft borstvoeding de beste voeding voor je kindje.
  • Sommige kindjes vinden het verwarrend om afgekolfde melk van mama te krijgen, wanneer zij gewend zijn om borstvoeding vanuit de borst te krijgen. Jouw aanwezigheid en geur wordt nog niet gelinkt met het krijgen van een flesje.
  • Veel omgevingsgeluiden of andere vormen van afleiding kunnen ook in slechter drinken resulteren. Denk aan televisie, mensen die op bezoek zijn, muziek, speelgoed, kleuren en veel licht in de ruimte.
  • Te snel drinken kan ervoor zorgen dat de melk onprettig valt en ten koste gaat van het leegdrinken van de fles of borst. Een sterke zuigkracht, te grootte speenmaat of sterk toeschietreflux kan daar de oorzaak van zijn.
  • Ook spruw, een tekort tongriempje, griep, verkoudheid of doorkomende tandjes kunnen oorzaken zijn van minder goed drinken.

Tips om je baby te helpen uit de fles te drinken

Als je kindje niet uit de fles drinkt, neem dan rustig de tijd. Oefening baart kunst! Er zijn verschillende manieren om je kleine te leren uit een fles te drinken.

1. Oefenen met flesvoeding

Voor het sabbelen aan een speen gebruikt je kindje een andere techniek. Sommige baby's raken in verwarring als ze daarna weer naar de borst omschakelen. Om uit de fles te drinken, is oefening nodig. Probeer elke dag te oefenen met een beetje afgekolfde melk. 

2. Oefenen met en zonder jou

Je kindje wil jou dicht bij zich hebben. Sommige baby's weigeren de fles als je in de buurt bent. Laat dan iemand anders de fles geven. Andere baby's willen alleen een fles van hun moeder. Een doekje of een knuffel met jouw geur werkt dan om je kleine toch te laten drinken. Het blijft uitproberen. 

3. Een andere houding

Het kan helpen een fles in de borstvoedingshouding te geven. Werkt dit niet? Probeer dan juist een heel andere houding. Je laat je kindje met de rug tegen je aan op schoot zitten of liggen. Je houdt de fles ongeveer horizontaal zodat de speen net gevuld is. Ook wandelen of wiegen kan helpen om je kleine te laten drinken. Tijdens het drinken lees je een boek voor of zwaai je met een rammelaar. Dat zorgt voor afleiding en dan is de fles zo leeg. Lees hier meer over verschillende houdingen die jou wellicht verder kunnen helpen.

4. Experimenteren met speen en voeding

Het is de moeite waard om verschillende soorten en merken flessen en spenen uit te proberen. Sommige baby's hebben moeite met de snel stromende melk uit de fles. Houd de fles dan wat horizontaler of gebruik een speen met een kleiner gaatje. Benieuwd naar de soorten flessen en spenen die er tegenwoordig verkrijgbaar zijn? Lees dan hier meer daarover. Je kleintje kan de smaak van de melk vreemd vinden. Het kan helpen om vers afgekolfde melk in plaats van melk uit de koelkast of de diepvries te geven. Stap je na zes maanden over op opvolgmelk? Mix dit eerst met borstvoeding en verander geleidelijk de verhouding. Baby's zijn gevoelig voor temperatuur, smaak en geur. Doop de speen van tevoren in de gekolfde melk. Ook de speen van tevoren warm maken onder de kraan of in mama’s bh kan helpen. 

5. Je baby weigert de fles: ontspannen blijven

Oefen als je zelf ontspannen bent. Oefen ook niet te lang achter elkaar en troost je kleine als het even niet lukt. Rustige muziek en voeden in het donker kan helpen voor de sfeer. Oefenen lukt het beste als je kindje niet te hongerig is. Als je kleine slaperig is, is hij ontspannen. Ook dat is een mooi moment om te oefenen. 

Te snel drinken

De drinksnelheid van je kindje speelt een grote rol in het wel- of niet leegdrinken van de fles. Zodra de fles in een rap tempo wordt gedronken, zorgt dat ervoor dat de melk zwaar op de maag valt. Ook happen kindjes vaak hierdoor lucht mee, wat ongemakken geeft. Snel drinken herken je aan signalen zoals klokken, verslikken en morsen. Merk je dit bij jouw kleine op? Dan kan het zijn dat jouw toeschietreflex sterk is en de melk snel stroomt. Voor jouw kleine kan het dan moeilijk zijn om dat tempo bij te benen. De ergste druk eerst afkolven en daarna pas aanleggen is hier goede oplossing bij. Drinkt jouw kleine vanuit de fles? Dan goed om een speenmaat kleiner te gaan gebruiken. Een mooie drinksnelheid ligt tussen de 20-30 minuten, zonder pauzes mee te rekenen. Bovendien kan het ook helpen om bij de vroege hongersignalen aan te leggen en niet te wachten tot het laatste hongersignaal; huilen. Zo is je kleine een stuk minder gretig aan de borst of fles dan wanneer je kleine rammelt van de honger. Lees hier meer over hongersignalen en hoe ze te herkennen.

Overige oorzaken

Heb je bovenstaande al geprobeerd, maar blijft jouw kleine toch weigeren? Dan kan het zijn dat het weigeren een andere oorzaak heeft.

  • Spruw is daar één van. Zowel kindjes die borstvoeding als kindjes die flesvoeding krijgen, kunnen hier last van hebben. Spruw is een infectie van het mondslijmvlies veroorzaakt door een schimmel en is te herkennen aan witte plekjes op de tong. Dit gaat vanzelf weer over en kan je versnellen door te letten op goede hygiëne.
  • Ook een griepje of verkoudheid onder de leden hebben, heeft invloed op het drinkgedrag van een kindje. Net zoals wij minder eetlust hebben bij de griep, is het niet ongewoon dat babytjes dit ook hebben. Ook een verkoudheid kan het drinken erg benauwend maken.
  • Wanneer kindjes wat ouder zijn en plots de fles gaan weigeren, zou dat verband kunnen houden met doorkomende tandjes.

Vragen over de fles weigeren bij je baby?

Lukt het niet om je kleintje de fles te geven? Oefen geen druk uit. Als het niet direct lukt, probeer je het later nog een keer. Wees ook niet bang om hulp te vragen. Het consultatiebureau kijkt graag met je mee. Lukt het drinken uit de fles niet of niet helemaal? Je kunt proberen de afgekolfde melk of opvolgmelk aan te bieden met een pap. Zo kan je kleine met een lepel de melk en pap eten. Op die manier vervang je één van de flesmomenten voor pap. Lees hier hoeveel melk je kindje nodig heeft na 6 maanden. Ook staat ons voedingskundig team graag voor je klaar om je te helpen bij vraagstukken omtrent het voedingsmoment. Zij zijn 7 dagen in de week 24 uur per dag te bereiken via het telefoonnummer 0800 022 26 26. Ook mag je altijd een appje sturen naar 0683651133 en kunnen zij je via die weg overdags en ’s avonds op weg helpen!

5 tips als je kleine de fles niet leegdrinkt

  1. Wanneer je baby de fles niet leeg drinkt is het van belang om de oorzaak van het weigeren of slecht drinken te achterhalen. Zo kan je ook een passende oplossing hierbij vinden.
  2. Ieder kindje is anders. Er is dan ook geen gouden tip wat betreft de soort fles of speen die je gebruikt. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat goed voor jouw kleine werkt!
  3. Een rustig drinktempo is belangrijk. Niet alleen voor de verzadiging en zuigbehoefte, maar ook voor het leegdrinken van de borst of fles. Bij gulzig drinken valt de voeding zwaar.
  4. Blijf rustig en heb geduld. Het zou het toch een stuk gemakkelijker zijn als je kleine benoemt wat de reden van het weigeren is hè? Het blijft soms lastig, maar blijf proberen, geef het de tijd en forceer het drinkmoment niet.
  5. Schakel hulp in als je er zelf niet helemaal uitkomt. Het consultatiebureau, verloskundige of arts kijkt graag met je mee naar een oplossing. Ook onze Nutricia Kindervoeding Service kan je 24/7 bereiken voor vragen!

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools