RAUW VLEES: nu je zwanger bent even niet

Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Deze wordt verspreid via hele kleine eitjes die vooral uit kattenpoep komen. Omdat kattenpoep overal in het milieu voorkomt, zitten de eitjes op veel plekken in de grond. Ook kunnen andere dieren ermee besmet zijn en zelfs groente en fruit zijn er niet altijd vrij van. Als je ermee besmet bent, hoef je dat niet te merken. Sommige mensen hebben wel last van moeheid, huiduitslag, opgezwollen klieren en lichte koorts. Omdat de parasiet door de placenta bij je baby kan komen, is het nadelig voor de ontwikkeling van je baby. Probeer toxoplasmose daarom te voorkomen!

Zo voorkom je toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Wees gerust: je hoeft je kat niet de deur uit te doen. Mensen die katten hebben, blijken geen grotere kans op toxoplasmose te hebben dan mensen die geen katten hebben. Wat je wel kunt doen is:

  • De kattenbak elke dag schoon laten maken. Doe het liever niet zelf of doe handschoenen aan als je de kattenbak schoonmaakt. 
  • Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood. Bakken, braden, grillen, koken, wokken en sudderen. Het kan allemaal. Als het vlees maar door en door verhit is. Overigens doe je dit ook om de kans op listeriose te beperken. 
  • Vermijd contact tussen rauw vlees en gaar vlees of andere producten. Gebruik schone messen, aparte planken en materialen nadat je rauw vlees hebt gesneden of aangeraakt. Dit is sowieso een gezonde gewoonte om voedselinfecties te voorkomen 
  • Eet geen rauwe vleeswaren als filet americain, ossenworst, rosbief, fricandeau, rauwe ham, cervelaat, carpaccio en salami. Worden vleeswaren verhit dan kan het wel. Een pizza waar gloeiendhete salami op ligt, is dus geen probleem.
  • Was groente en fruit goed
  • Was regelmatig je handen, voor je gaat koken, maar ook als je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Werk in de tuin of de moestuin met handschoenen aan. Er zijn veel katten in België en die doen op veel plekken hun behoefte.

Kookinspiratie nodig tijdens je zwangerschap?

kindervoedingservice nutricia met broodje shoarma

Er zijn veel dingen die je nu best niet eet. Gelukkig zijn er tal van lekkere gerechten die je wel gewoon kan eten tijdens je zwangerschap! Zoals bijvoorbeeld dit heerlijk broodje shoarma, een recept bedacht door Tirza van onze Kindervoeding Service. Ontdek al onze zwangerschaps-proof recepten in onze receptentool.

Elke week een nieuw zwangerschaps-proof recept in je mailbox?

Dat kan! Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je elke week een update over de ontwikkeling van je kindje, de meest relevante artikelen én een lekker recept. 

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders