Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

29 weken zwanger

Je baby groeit nu heel hard; in dit derde trimester wordt hij 3x zo zwaar als hij nu is. Moet je vaker plassen? Dat komt doordat je baby op je blaas drukt met zijn gewicht.

Je bent 29 weken zwanger

aubergine

Je baby is nu zo groot als een aubergine: 40 cm en 1.150 gram

In dit derde en laatste trimester wordt je kind drie keer zo zwaar als hij nu is! Je baby is nog niet helemaal klaar om de wereld te begroeten, maar in veel opzichten is hij wel al volgroeid. Alle organen zijn gevormd, maar ontwikkelen zich nog verder tot de geboorte.

Lekker slapen

Het kan lastig zijn om te slapen met zo’n dikke buik. Het helpt om op je linker zij te liggen, daardoor verminder je de druk van je baby op je belangrijkste aderen. Je verbetert zo bovendien de bloedcirculatie, spijsvertering en de werking van je lever en nieren. Zorg ook voor ondersteuning met een paar extra kussens. Probeer in ieder geval niet op je rug te slapen, want hierdoor kun je hartkloppingen en een lage bloeddruk krijgen. Thee en koffie kun je beter vermijden voor het slapen gaan, want deze drankjes houden je wakker. Nachtelijke uitstapjes naar het toilet horen er helaas wel bij als je 29 weken zwanger bent. Om deze te beperken kun je bijvoorbeeld wat minder drinken voordat je naar bed gaat. Zorg er dan wel voor dat je overdag wat extra drinkt.

Buiken in alle soorten en maten

Als je in verwachting bent, kijken er veel mensen naar je buik. Hij valt op en is prachtig! Iedereen heeft er ook wel iets over te zeggen. De één vindt je buik groot, de ander vindt hem nog maar klein. Aan de hand van de vorm van je buik raden mensen of je een jongen of meisje krijgt. Meestal zegt de grootte van je buik niets over de grootte van je kindje. Sommige vrouwen dragen hun kind ‘naar voren’, terwijl andere vrouwen de baby juist meer ‘in het lichaam’ dragen. Dit kan van invloed zijn op de grootte van je buik. Alles is dus mogelijk als het gaat om de grootte van je buik. Ga maar eens naast iemand staan die rond dezelfde datum is uitgerekend. Dan zul je zien dat jullie buiken van elkaar verschillen. Twijfel je over de grootte of vorm van je buik nu je 29 weken zwanger bent? Heb het daar dan eens over met je verloskundige of gynaecoloog.

Ook interessant in week 29: