Aandacht voor je ZWANGERSCHAPS­BUIK is leuk, maar soms even niet!

Je buik groeit, jullie kleine wondertje ontwikkelt zich en iedereen leeft met je mee. Echt iedereen, van de buurman tot dat omaatje achter je in de rij bij de kassa! Lief, maar aan al die aandacht voor je zwangerschap kun je je soms ook flink storen. 6 veelvoorkomende ergernissen.

1. Je mag echt niets meer doen

Toegegeven: het is wel handig dat je nu even niet meer de kattenbak hoeft schoon te maken, maar je kunt echt nog wel een boodschappentas dragen of iets van de grond tillen. Om de haverklap roepen mensen dat je “niet zwaar mag tillen” of “echt niet meer de hele avond uit kunt gaan”. Lief dat ze zich zorgen maken maar laat duidelijk weten dat je echt wel goed op jezelf kunt passen. 

2. Alleen maar aandacht voor je zwangerschapsbuik

Hoe boller je zwangerschapsbuik, hoe vaker je misschien het gevoel hebt dat je als persoon zelf naar de achtergrond verdwijnt. Wel logisch dat alle aandacht naar je zwangerschapsbuik gaat, want iedereen vindt nieuw leven iets prachtigs. En je ziet er waarschijnlijk ook prachtig uit. Maar, hallo er zit nog iemand aan die buik vast hoor, en dat kun je gerust laten weten. 

3. Anderen bepalen wat gezond voor je is

Feestje, etentje, terrasje, lunch op het werk: er is altijd wel iemand die een opmerking maakt over wat je wel en niet mag eten of drinken nu je zwanger bent. Alsof je dat zelf niet al tot in detail hebt uitgezocht! Trek je er niet teveel van aan en doe gewoon wat voor jou goed voelt.

4. Weg personal space

O, mag ik even voelen….voor je het weet heb je weer een paar (vreemde) handen op je buik liggen. Gek toch dat de grenzen vervagen en veel mensen denken dat een zwangerschapsbuik publiekelijk bezit is. Wees duidelijk als je dat niet prettige vindt, zeg het gewoon. 

5. Horrorverhalen

Iedereen kent wel iemand met een vreselijk bevallingsverhaal. Over zo’n bevalling die dagen duurt, over totaalrupturen en over bloedverlies. Of van die vreselijk verhalen over wat er allemaal mis kan gaan tijdens de zwangerschap. En dat ze die dan het liefst met jou delen! Laat je niet gek maken. Stop, ander onderwerp.

6. Je moet kiezen

Weet je al een naam, weet je al of je fles- of borstvoeding gaat geven, weet je al of je je baby bij je op de kamer laat slapen…. je kunt gek worden van alle vragen over beslissingen die je ‘moet’ nemen. En hoezo zou je dit al meteen met de hele wereld delen? Je kunt je ook afvragen of het wel een kwestie van moeten is. Sommige dingen kun je ook gewoon op z’n beloop laten en kijken wat straks het beste voelt. 

Hou van je zwangerschapsbuik

Als tegenwicht van al die irritaties: focus je vooral op de positieve kant van zwanger zijn en een bolle buik hebben. Hoe gezond je er nu uitziet, mannen bieden je hun stoel aan, je mag je voeten omhoog leggen en er staan mensen voor je op in de bus of trein. Denk aan hoe blij je bent met je zwangerschap. En hoe bijzonder het zal zijn als jullie je ukkie voor het eerst in de armen hebben!

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders