Hoe verandert jullie RELATIE na de geboorte van jullie baby?

De komst van je baby zet je leven nogal op z’n kop. Je bent net vader geworden en er verandert dus heel veel. Ook in je relatie. Bijna alle aandacht gaat naar jullie baby en het ouderschap is zeker even wennen. Tussen al dat zorgen door is het belangrijk dat jullie aandacht blijven houden voor jullie relatie.

Wat er verandert in je relatie?

Het is heel begrijpelijk dat je relatie nu even niet op de eerste plaats staat. Je bent dag en nacht in de weer voor jullie baby. Slapen gaat niet meer zo goed en je moet wennen aan je rol als ouder. De tijd dat jij en je partner alleen samen zijn is voorbij. Er is nu altijd iemand die bij jullie hoort. Dit kleintje is natuurlijk een hele grote en bijzondere toevoeging aan jullie leven, maar het brengt ook grote verantwoordelijkheid en zorgen met zich mee. Voor jou en je partner is er iemand anders die nu heel veel aandacht nodig heeft en vaak op de eerste plaats komt. Toch hoeft je relatie er niet onder te lijden.

Tips om je relatie goed te houden

Blijf communiceren

Het is begrijpelijk dat je af en toe stress hebt of vermoeid bent. En na een paar slapeloze nachten wordt je waarschijnlijk wat sneller geïrriteerd. Doe je best om niet alles op je partner af te reageren. Maar probeer ook begrip voor je vriendin of vrouw te hebben als zij af en toe geïrriteerd is. Is er toch wat spanning? Blijf dan goed praten met elkaar. De kans is groot dat de spanningen dan wat af zal nemen. Praat vooral over hoe jullie je voelen en heb begrip voor de ander.

Doe de verzorging samen

Probeer zoveel mogelijk samen te doen. Dat zorgt ervoor dat je betrokken bent en samenwerkt. Het zorgt ervoor dat je een band opbouwt met je baby vanaf de eerste dag. Daarnaast is het ook gewoon handig om alle taken en zorgen te delen. Het is namelijk nogal wat werk; een baby. De luiers verschonen, het opstaan ‘s nachts, het badderen, maar ook de voedingen kun je verdelen (tenzij je vriendin of vrouw borstvoeding geeft). 

Maak tijd voor elkaar

Samen tv kijken na een drukke dag is heerlijk, maar het zorgt niet altijd voor verbinding. Maak daarom bewust tijd voor elkaar en plan dit van tevoren in. Spontane afspraakjes zijn nu namelijk een stuk moeilijker. Regel een oppas en ga samen iets actiefs doen of naar een restaurant. Wat jullie samen doen maakt niet zoveel uit, als jullie maar aandacht voor elkaar hebben. Probeer dan ook niet constant over jullie baby te praten. Is een oppas geen optie? Neem de baby dan mee, maar probeer wel echt momenten voor elkaar te pakken, bijvoorbeeld als de baby slaapt.

Maak tijd voor seks

Je seksleven kan veranderen door een baby. Dat kan bijvoorbeeld komen door het herstellen van je vrouw of vriendin na de bevalling of door weinig slaap. Geef elkaar de ruimte om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. Bespreek met elkaar waar jullie behoeftes liggen en heb oog voor de ander. Maak tijd voor elkaar wanneer dit kan en doe moeite voor elkaar. Vaak komt de zin van vanzelf weer. 

Geef elkaar complimenten

Je doet waarschijnlijk veel meer dan voor de komst van jullie baby, maar je vrouw of vriendin doet dit uiteraard ook. Kijk eens met aandacht naar haar en laat merken dat je haar waardeert. Het is heel makkelijk om alles maar gewoon te accepteren. Complimenten geven kan daarom heel goed zijn voor relatie. Je laat zien dat je waardeert wat de ander doet.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!