Ben ik straks een GOEDE MOEDER?

Je bent echt niet de enige die zorgen en twijfels heeft over of je het straks goed doet als moeder. Het is ook lastig je een voorstelling te maken van je leven als moeder als dit je eerste baby is. Logisch dus dat je daar over nadenkt. Maar alleen al het feit dat je erover nadenkt, is een goed teken. Je wilt goed voor je kleine uk zorgen. Juist dat is de belangrijkste eigenschap van een goede moeder.

Met stip op 1: liefde en aandacht 

Het belangrijkste wat je je kind kunt geven is liefde en aandacht. Dat is belangrijker dan op tijd voeden en verschonen of ervoor zorgen dat je kind op tijd in bed ligt. Je baby heeft een gelukkige en veilige plek nodig om op te groeien. Bereid je voor op veel spelletjes, vrolijke liedjes en voorlezen met gekke stemmetjes. Mama zijn haalt echt het kind in je naar boven.

Alle begin is moeilijk

Tuurlijk gaat niet meteen alles van een leien dakje. En is het je eerste dan heb je het nog nooit gedaan: moeder zijn. Een goede moeder ben je niet meteen, dat word je. Je wordt het door oefening, geduld en heel veel knuffelen met je baby. Zo ontstaat er een goede band tussen jullie. Moeder zijn is een grote verantwoordelijkheid en misschien vind je het allemaal erg spannend. Maar maak je niet te druk; het kost even tijd om samen met je kleintje een manier te vinden.

Leer van andere moeders

Voel je je onzeker over de verzorging en opvoeding van je kleintje? Vraag andere moeders in de familie, in de buurt of in je vriendenkring. Je wordt vast overladen met tips. Als je je ervaringen deelt, merk je dat het heel normaal is dat je je soms zorgen maakt over het moederschap. Denk ook aan je kraamhulp, het consultatiebureau of je huisarts voor adviezen. Ook zijn er speciaal cursussen over opvoeden en natuurlijk kun je inspiratie halen uit boeken en tijdschriften over het moederschap en de opvoeding. Bereid je er wel op voor dat zelfs experts soms van mening verschillen! En bedenk dat elk kind anders is en elke moeder ook. Iets wat voor jouw vriendin en haar zoontje werkt hoeft niet voor jullie te werken. Hoe je het doet, beslis je uiteindelijk zelf. Het is belangrijk dat jullie je er goed bij voelen.