FOLIUMZUUR slikken voor en tijdens de zwangerschap? Bekijk onze tips
Hoe gezond je ook eet, uit je dagelijkse voeding kun je niet voldoende foliumzuur halen voor de eerste periode van je zwangerschap. Daarom is het advies een supplement met foliumzuur (vitamine B11) te gebruiken.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11 en wordt niet door jouw lichaam zelf aangemaakt. Foliumzuur zorgt voor de groei en goede werking van jouw lichaam.
Waarom is foliumzuur belangrijk?
Al heel vroeg in de zwangerschap wordt de basis gelegd voor het zenuwstelsel van je baby. Dat wordt de neurale buis gevormd. De neurale buis is de basis van het zenuwstelsel. Later ontstaan hieruit de hersenen en het ruggenmerg. Foliumzuur speelt hierbij een rol. Het draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap en ook voor de vorming van de placenta en de groei van je kind is foliumzuur nodig. De hoeveelheid die je nodig hebt, krijg je niet binnen met normale voeding; je zou er bergen voor moeten eten! Een supplement met foliumzuur wordt daarom geadviseerd.
Foliumzuur slikken
Het advies: begin minimaal 4 weken voor je zwangerschap met 400 microgram foliumzuur per dag en ga daar de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Daarnaast is het verstandig om foliumzuurrijke voeding te gebruiken.
Nu kun je natuurlijk niet precies bepalen wanneer je zwangerschap begint. Begin daarom met het slikken van foliumzuur zodra je stopt met anticonceptie. Zo heb je voldoende foliumzuur in je lichaam op het moment dat de bevruchting plaatsvindt en de razendsnelle ontwikkeling van je kindje start.
Na de 10e week van je zwangerschap is je kindje voldoende ontwikkeld om te kunnen stoppen met extra foliumzuur slikken. Blijf verder wel gezond eten, want foliumzuur blijft de hele zwangerschap belangrijk. Als je wilt, kun je gerust doorgaan met het slikken van foliumzuur tijdens de gehele zwangerschap. Het zit vaak ook in multivitaminen voor zwangeren.
Waar zit foliumzuur in?
Foliumzuur zit in verschillende voedingsmiddelen. Maar deze producten staan er vooral om bekend:
- Volkorenbrood
- Fruit, en dan vooral sinaasappels, grapefruits, bramen en frambozen
- Groenten en dan vooral broccoli en groene bladgroenten
- Zuivel en dan vooral melk en yoghurt
Hoelang foliumzuur slikken?
Soms laat een zwangerschap lang(er) op zich wachten. Het is fijn te weten dat je al die tijd met een gerust gevoel extra foliumzuur kunt gebruiken. Als je pas laat weet dat je zwanger bent en je slikt daardoor langer foliumzuur dan het advies, dan is dat geen probleem. Het is niet schadelijk voor jou en je baby.
Zwanger en geen foliumzuur geslikt?
Niet bij iedereen is de zwangerschap gepland of verwacht. Is dit bij jou het geval? Dan slikte je misschien geen foliumzuur op het moment van de bevruchting. Maak je niet al te veel zorgen. Of bespreek het met je arts, verloskundige of gynaecoloog als je je er toch onzeker over voelt. Nu je weet dat je zwanger bent, is het wel verstandig alsnog te starten met extra foliumzuur. Bij de tiende week van je zwangerschap kun je in principe stoppen.