Om juist nu in de gaten te houden: IJZER en VITAMINE C

Nu je zwanger bent, heeft je lichaam extra ijzer nodig. En ook vitamine C is belangrijk, omdat dat ervoor zorgt dat je lichaam ijzer makkelijker uit je voeding kan opnemen. Maar hoe zorg je voor voldoende ijzer en vitamine C?

Je lichaam heeft ijzer nodig

Nu je zwanger bent, maakt je lichaam extra bloed aan. In je bloed zit hemoglobine (Hb) en voor de aanmaak van hemoglobine is het mineraal ijzer nodig. Daarom heb je extra ijzer nodig. Bovendien heeft je baby ijzer nodig voor de ontwikkeling van onder andere de hersenen. Er is dus veel vraag naar ijzer nu. In een normale voeding is de hoeveelheid ijzer meestal al aan de krappe kant. Een ijzertekort ligt dus op de loer. 

Laag Hb

Bij een groot ijzertekort ontstaat een laag Hb-gehalte, en dat noemt men ook wel bloedarmoede. Je arts, verloskundige of gynaecoloog laat je bloed standaard controleren om te zien of je geen bloedarmoede of ijzertekort hebt. De kans op een ijzertekort is trouwens groter als je darmen minder ijzer opnemen. Dat is bijvoorbeeld een bijverschijnsel van medicijnen tegen brandend maagzuur. Tot slot is de kans op een ijzertekort in je lichaam groter als je vegetarisch of veganistisch eet omdat ijzer uit vlees beter wordt opgenomen dan uit plantaardige producten.

Een ijzertekort herkennen

Je kunt een tekort aan ijzer herkennen aan:

Veel van deze symptomen passen ook gewoon bij je zwangerschap en hoeven niets met een ijzertekort te maken te hebben. Twijfel je of herken je de symptomen? Bespreek dit dan met je arts, verloskundige of gynaecoloog.

IJzerrijke voeding

Wil je genoeg ijzer binnenkrijgen tijdens je zwangerschap? Zet dan vaak ijzerrijke voeding op het menu! Er zit onder andere veel ijzer in de volgende producten:

  • Vlees en vleeswaren – zorg wel dat je vlees altijd goed gaar is! 
  • Donkergroene (blad)groenten als broccoli, andijvie, waterkers, spinazie en boerenkool. Zet deze regelmatig op het menu.
  • Noten.
  • Bonen en peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen.
  • Volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood en vezelrijke ontbijtgranen.
  • Gedroogde vruchten als abrikozen, pruimen en rozijnen.
  • Eieren.

Vitamine C en ijzer

IJzer uit dierlijke bronnen, zoals vlees(waren) en eieren, neem je het gemakkelijkst op uit je voeding. Veel gemakkelijker dan uit plantaardige producten. Maar gelukkig is er de vitamine-C truc. Als je bij een plantaardig ijzerrijk product iets met vitamine C eet of drinkt, wordt het ijzer veel beter opgenomen in je lichaam. Een glas vers sinaasappelsap bij je ontbijt bijvoorbeeld, een stuk fruit of een salade bij je lunch en lekker veel groenten in je avondmaaltijd. Vitamine C zit vooral in groenten, fruit en aardappels.

IJzertabletten

Bevat jouw lichaam te weinig ijzer en hebben aanpassingen in je voeding te weinig effect? Dan krijg je waarschijnlijk het advies om extra ijzer tot je te nemen in de vorm van een drank of tabletten.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders