Groeispurten: nu is jouw baby in de lead

Is je baby onrustiger en meer huilerig dan normaal? Heb je het gevoel dat je je baby steeds weer moet voeden? Dan heeft je kindje waarschijnlijk een groeispurt (tenminste, die kans is groot). Je baby is dan op zoek naar een nieuw ritme. Groeispurten horen er bij. Probeer je er niet te veel zorgen over te maken, want dat is niet nodig. Leg lekker vaak aan en laat naar behoefte drinken.

Wat zijn groeispurten?

Niet elke baby heeft er last van maar ze komen wel bij veel baby’s voor: groeispurten. Dit zijn dagen waarop je baby veel huilt en onrustig is. Je baby wil dan heel graag meer drinken. Dat komt doordat je baby gegroeid is en zich steeds verder ontwikkelt. Er is dus meer energie nodig. Er is dus eigenlijk meer voeding per keer nodig. Jouw lichaam maakt meer voeding aan als je je baby tijdens die groeispurten vaker aanlegt. Zo ontstaat er vanzelf een nieuwe balans tussen de behoefte van je kind en de melk die jij aanmaakt en vinden jullie samen een nieuw ritme. Vertrouw vooral op je lichaam en kijk wat je baby aangeeft.

Hoe herken je groeispurten?

Misschien denk je er niet meteen aan maar het zou zomaar een groeispurt kunnen zijn als je een van de volgende dingen merkt bij je baby.

  • Vaak wakker, korte slaapjes
  • Veel huilen
  • Onrustig zijn
  • De voeding lijkt niet genoeg
  • Troosten, wiegen, schone luier heeft nauwelijks effect.

Als het enige dat helpt, opnieuw voeden is, dan weet je dat je met een groeispurt te maken hebt. Geef er gerust aan toe.

Goed geregeld

Eigenlijk is het gewoon prachtig geregeld door de natuur: doordat je baby groeit is er meer melk nodig, dat geeft je baby aan door onrustig te zijn, te huilen en vaker te willen drinken. Voor jouw lichaam is dat vaker drinken het seintje om meer melk aan te maken, zodat jouw aanbod afgestemd wordt op wat je baby nodig heeft. Wist je trouwens dat groeispurten niet alleen bij borstvoeding voorkomen, maar ook als je flesvoeding geeft? Dan zijn groeispurten het teken dat er wat meer voeding in de flessen mag.

Wanneer zijn de groeispurten?

Je kunt de klok er niet op gelijk zetten en elk kind is anders, maar groeispurten komen meestal rond vaste tijdstippen voor:

Je baby heeft dan behoefte aan vaker een voeding en lekker veel aandacht van jou.

Clusteren en groeispurten

Tijdens groeispurten verandert vaak niet alleen het aantal voeding maar ook de tijd tussen voedingen. De ene baby laat ’s ochtends wat kortere tijd tussen de voedingen, de andere ‘s nachts, maar de meesten doen dit aan het einde van de middag of het begin van de avond. Een aantal voedingen snel achter elkaar heet clusteren. Dit hoort er ook gewoon bij. Niet iets om je druk over te maken. Jouw baby is in de lead….

Zo ga je om met groeispurten

Hoe lastig groeispurten en clusteren soms ook passen in jouw schema, je kunt er maar het beste aan toegeven. Ook dit gaat wel weer voorbij. Na een paar dagen ontstaat er als vanzelf een nieuw ritme. Je melkproductie heeft zich aangepast en je baby wordt weer rustig en hoeft niet meer zo vaak te drinken.

Neem de tijd

Je baby is op zoek naar een nieuwe regelmaat en vooral meer voeding. Neem daar de tijd voor. Houd het ritme van je baby aan: leg lekker vaak aan, ook al is dat 10 keer per dag en binnen een uur na de vorige voeding.

Lekker dicht bij jou

Houd je baby lekker dicht bij je de hele dag, in een draagzak of draagdoek. Daar wordt je baby rustig van en zo kun jij de eerste hongersignalen goed oppikken. Ook van huid-op-huid-contact wordt je baby rustig.

Denk aan jezelf

Zorg zo’n dag ook goed voor jezelf,neem voldoende rust en drink voldoende. Plan tijdens die groeispurten niet te veel andere dingen. Luister goed naar je baby en zorg voor veel tijd en ruimte voor jullie tweetjes. Knuffel lekker veel en geniet van het samenzijn. Zo kom je die dagen vast wel door.

Twijfel niet aan je melkproductie

Je kunt flink ongerust raken door die groeispurten. Je denkt misschien dat je niet meer genoeg voeding hebt. Ook kunnen je borsten heel anders aanvoelen: een beetje leeg en slap. Maar wees niet ongerust. Als je borstvoeding geeft, kun je erop vertrouwen dat het wel goed komt. Als je baby vaker drinkt, produceer jij ook meer melk. Dat kost energie en je borsten moeten harder werken. Logisch dat ze ook anders kunnen aanvoelen.

Groeispurten zijn tijdelijk

Bedenk dat de groeispurten tijdelijk zijn. Er ontstaat een nieuw ritme. Twijfel je toch of je wel genoeg melk maakt? Houd het aantal plasluiers van je baby in de gaten. Na elke voeding een plasluier is een goede maat of je kind voldoende drinkt. Neem contact op met het consultatiebureau of met een lactatiedeskundige als je denkt dat je baby te weinig drinkt.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!