Baby ogen: alles over de OOGONTWIKKELING van je baby

Met zijn oogjes observeert je baby de wereld om zich heen. In het begin ziet hij nog niet zo heel veel en heeft hij alleen maar oog voor jou

Baby ogen: een wonder der natuur

Met zijn ogen observeert je baby de wereld om zich heen. In het begin ziet hij nog niet zo heel veel en heeft hij alleen maar oog voor jou. Als je baby beter gaat zien, krijgt hij ook oog voor details. Hij neemt alles in zich op: vormen, licht, schaduw, gezichten en de dingen direct om zich heen. En alles heeft van die prachtige kleuren! Door te kijken, leert je baby zijn omgeving kennen. Dat is handig voor straks. En door zijn omgeving te bekijken, bereidt je baby zich voor op het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals kruipen en lopen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen van je kindje. 

De ontwikkeling van het zicht van je baby is een heel bijzonder proces, zeker in zijn eerste levensjaar. Het ontwikkelingstempo is ongelofelijk. In het begin ziet je baby slechts vaag dingen van dichtbij. Een jaar later ziet je baby al bijna net zo goed als jij. En het is prachtig om te zien hoe de wereld zich voor de ogen van je kindje ontvouwt. Als je de verschillende ontwikkelingsfases van je baby kent, weet je precies wat hij wanneer leert zien.

Leren door te kijken

In de eerste dagen ziet je baby niet veel meer dan jouw of je partners gezicht als je hem vasthoudt en borst- of flesvoeding geeft. Een slimme truc van Moeder Natuur om ervoor te zorgen dat jij en je kindje onvoorwaardelijke liefde voor elkaar op kunnen bouwen. Gezichten zijn in de eerste maanden erg interessant voor je kindje. Net als dingen die bewegen. Later leert je baby bewegende dingen en mensen met zijn oogjes te volgen. Daardoor krijgt hij sterkere oogspieren. En niet snel daarna zal hij zijn hoofdje en nekje leren draaien. Een prima training voor zijn nekspieren! 

Je baby leert de wereld begrijpen door de dingen die hij om zich heen ziet. Hij krijgt zo zelfvertrouwen om zich later in die wereld te gaan bewegen. Hij gaat nieuwe dingen proberen: eerst omrollen, daarna kruipen en zichzelf omhoog trekken om daarna zijn eerste stapjes te gaan zetten. 

Ontwikkeling ogen baby

Geboorte

Net na de geboorte ziet je baby alleen dingen tot op zo’n 25 centimeter afstand een beetje scherp. Dat is de ideale afstand om jou goed te kunnen zien. Alles wat verder weg is, ziet hij wazig of als een schaduw. Beweging ziet hij wel, en bij fel licht zal je baby met zijn ogen knipperen. 

1 maand

Je baby kan nu bewegende dingen volgen. Dingen die ver weg zijn, kan hij nog niet goed zien. Hij zal voornamelijk zwart-witte patronen en plaatjes zien. Kleuren onderscheidt hij nog niet zo goed. 

2 maanden

Je baby leert nu steeds beter kleuren onderscheiden. Felle kleuren ziet hij het best. Hij vindt het leuk om duidelijk herkenbare vormen te bekijken. In deze fase zal je baby jouw gezicht echt gaan herkennen! 

4 maanden

De ontwikkeling je baby's ogen gaat snel. Je baby kan nu zien hoe ver iets weg ligt. Hij gaat graaien naar alle spulletjes die binnen zijn bereik liggen. Pas op: je oorbellen en je neus zijn ook niet veilig! Felle kleuren zijn nog steeds favoriet. Een felgekleurd prentenboek zal hij met veel plezier bekijken. 

5 maanden

Je baby kan kleine dingetjes steeds beter onderscheiden. Een spelletje ‘kiekeboe’ laat hem kraaien van plezier. Hij zal graag naar gezichten kijken en proberen de verschillende gezichtsuitdrukkingen na te doen. Let maar op! 

6 maanden

Je baby ziet nu al veel beter dan bij de geboorte! 

8 maanden

Je baby ziet nu zo goed dat hij dingen aan de andere kant van de kamer prima kan onderscheiden. En als hij iets uit zijn handjes laat vallen, zal hij meestal wel kijken waar het is gebleven. 

9 maanden

Mocht de kleur van de ogen van je baby veranderen, dan is dat nu ongeveer gebeurd. Ook ziet hij nu beter dan ooit en ontwikkelt hij in deze fase zijn oog-handcoördinatie. Hij leert onder andere dingetjes oppakken. Let dus op met kleine dingen die op de grond liggen. Ook leert hij diepte zien. Je zult merken dat hij op zijn ontdekkingstochten door de kamer niet meer tegen meubels of muren botst. 

1 jaar

Nu ziet je baby ongeveer net zo goed als jij. Hij ziet nu ook dingen op grote afstand. Overigens blijven kinderen altijd een beetje bijziend tot ongeveer hun 9e of 10e jaar. Je baby is nu een expert in het herkennen van gezichten en hij herinnert zich steeds vaker waar hij iets voor het laatst gezien heeft. Dat geeft aan dat zijn visuele geheugen goed werkt. Misschien werkt het wel beter dan jouw geheugen!

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!