Voor de HERSEN­ONTWIKKELING van je baby is borstvoeding perfect

Als er iets hard groeit bij je baby in het eerste jaren dan zijn het wel de hersenen. De samenstelling van moedermelk is daar precies op afgestemd. Er zitten exact de juiste voedingsstoffen in: de juiste vetten en koolhydraten.

Hersenen groeien 1 gram per dag

Er wordt steeds meer bekend over de hersenen. Bijvoorbeeld dat een groot deel van de hersenen uit vet bestaat. Een belangrijke bouwsteen van de hersenen is het omega 3 vet dat men ook wel DHA noemt. De hoeveelheid DHA in de hersenen van je baby is enorm gestegen tijdens de laatste 13 weken van de zwangerschap. Maar ook na de geboorte heeft je kleintje behoefte aan DHA. De groei van de hersenen gaat namelijk door als je baby geboren is. Ze groeien met wel 1 gram per dag. Tijdens het eerste jaar verdriedubbelt zo het gewicht van de hersenen van je kind. DHA draagt bij aan die ontwikkeling. Goed geregeld dus door de natuur dat jouw moedermelk volop DHA bevat.

Noodzakelijke suikers

Maar de hersenen functioneren niet alleen op vet. De hersenen zijn zo sterk in ontwikkeling dat ze veel energie verbruiken. Jouw moedermelk kan dat leveren omdat er veel melksuikers (lactose) in zitten. Misschien heb je wel eens een druppel geproefd: moedermelk is heel zoet. Maak je daar niet druk over. Dat hoort zo. De hersenen van je baby kunnen niet zonder die suikers. Bij jou gaat ongeveer 20% van alle energie die je op een dag gebruikt, op aan het functioneren van je hersenen. Bij je baby is dat 50%! De helft van alle energie die je kind binnenkrijgt gaat naar de hersenen. Maar goed dus dat er zoveel lactose in moedermelk zit. 

De belangrijke rol van ijzer

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere stoffen belangrijk om de hersenen goed te laten functioneren. Een daarvan is ijzer. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap heeft jouw lichaam ervoor gezorgd dat je baby een voorraadje ijzer heeft aangelegd. Dat is fijn want in moedermelk zit geen ijzer. Dat is ook geen punt want met het aangelegde voorraadje kan je kind een half jaar toe. Je hoeft dit het eerste half jaar niet aan te vullen met bijvoorbeeld een ijzersupplement. En na een half jaar is je baby echt toe aan andere hapjes naast de borstvoeding. Het is goed als die wel ijzer bevatten.

De voordelen van borstvoeding

Moedermelk is dus perfect voor de ontwikkeling van de hersenen. Maar er zijn meer redenen waarom moedermelk de beste voeding is voor je baby. Het ondersteunt bijvoorbeeld ook de weerstand van je kind en het bevat alles waardoor je baby goed kan groeien. Lees hier meer over de voordelen van borstvoeding.