Baby wil NIET SLAPEN?

Bedtijd kan een echte beproeving zijn voor baby’s en hun ouders. Huilen, angst of in slaap vallen: het is lang niet altijd even eenvoudig. Wil jouw baby niet slapen? Maar maak je geen zorgen! Er zijn eenvoudige manieren waarmee je angst kunt verhelpen en ervoor kunt zorgen dat je kleintje naar dromenland gaat. Bekijk hier wat de onderliggende oorzaken kunnen zijn en we geven je tips zodat je baby en jij weer heerlijk kunnen slapen.

Baby wil niet slapen: oorzaken

Slaapproblemen bij baby’s kunnen diverse oorzaken hebben, zoals angst, fysieke problemen of een slechte spijsvertering. Maar als je eenmaal weet wat de oorzaak is, kan je de gepaste oplossing kiezen!

Huilen van ontlading

Begint jouw kindje te huilen wanneer de avond valt en is hij dan ontroostbaar? Wordt je baby vlak voor bedtijd boos en kan je hem maar niet kalmeren? Dat komt redelijk vaak voor. We noemen het ook wel huilen van ontlading of nachthuilen. Kleine kinderen krijgen overdag te maken met allerlei prikkels. Je kindje ontdekt al zijn emoties en krijgt gedurende de dag te maken met blijdschap, frustratie, spanning en euforie.

Een baby kan deze emoties nog niet onder woorden brengen. Huilen is eigenlijk zijn enige manier om met jou te communiceren. Met zijn tranen ontlaadt je baby zich en laat hij zijn natuurlijke angsten horen.

Nachtmerries bij baby’s

Nachtmerries komen vooral voor bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. We moeten wel een onderscheid maken tussen nachtangst en nachtmerries. Nachtangst komt vooral voort uit de emoties die het kind overdag heeft ervaren. ’s Nachts komen al die emoties dan tijdens het slapen naar buiten.

Hoewel dat voor jou als ouder zorgwekkend kan lijken, is het beter om helemaal niets te doen. Als je naast je baby blijft zitten, is jouw aanwezigheid al geruststellend genoeg. Nachtangst komt voor tijdens de eerste fase van de slaapcyclus. Je kindje herinnert zich hier niets van wanneer hij wakker wordt. Het is daarom beter om je baby gewoon te laten slapen.

Nachtmerries komen bij baby’s voornamelijk voor tijdens de tweede helft van de nacht en zijn ingrijpender dan nachtangst. Nachtmerries kunnen ervoor zorgen dat je kindje echt wakker wordt. Hij zal zich de droom ook herinneren. Bij nachtmerries is het daarom belangrijk om je baby te troosten en gerust te stellen.

Nachtangst en nachtmerries zijn heel normaal tijdens de psychische ontwikkeling van een kind. Sterker nog: ze zijn zelfs onmisbaar voor het opbouwen van een goede mentale gezondheid! Als deze slaapproblemen te vaak voorkomen, raden we je aan om contact op te nemen met een arts.

Spijsverteringsproblemen bij kinderen

Ook buikpijn kan ervoor zorgen dat je baby ’s nachts huilt. Je herkent spijsverteringsproblemen aan een scherpere klank tijdens het huilen. Het kleintje ligt door het onaangename gevoel ook onrustig in zijn bed.Vaak wordt buikpijn veroorzaakt door krampen. Ook een vastzittend boertje of het slecht verteren van de gedronken melk kan buikpijn veroorzaken. Leg je kindje daarom op je onderarm en masseer zachtjes het buikje. Dit zal de pijn verlichten.Je kunt ook altijd om advies vragen bij de apotheek of aan jouw huisarts. Medisch advies is noodzakelijk wanneer deze spijsverteringsproblemen vaak voorkomen en ernstig lijken te zijn.

Slaapapneu bij kinderen

Onderzoek toont aan dat 2 tot 4 procent van de kinderen last heeft van slaapapneu. Deze kwaal kan je aan diverse symptomen herkennen.

Je merkt misschien dat je kindje enkele seconden stopt met ademen. Ook snurken, met de mond open ademen of overmatig zweten kunnen erop wijzen dat je kindje last heeft van slaapapneu. Het kind slaapt dan onrustig en wordt regelmatig wakker.

Denk je dat jouw kind last heeft van slaapapneu? Raadpleeg dan een arts om tot een betrouwbare diagnose te komen.

Baby wil niet slapen: oplossingen

Eenvoudige tips waarmee je kinderen sneller in slaap vallen of waarmee je ze kalmeert voordat ze naar bed gaan.

Witte ruis

Witte ruis is een synoniem voor bekende achtergrondgeluiden. Dit zijn geluiden van huishoudelijke apparaten, zoals een haardroger of een stofzuiger. Ook natuurgeluiden zoals stromend water, wind en regen vallen onder witte ruis. Omdat het lijkt op de geluiden die ze in de baarmoeder gehoord hebben, helpt het om baby’s in slaap te doen vallen. Je kunt dus ’s avonds gewoon huishoudelijke taken uitvoeren of deze geluiden afspelen met een speciale afspeellijst die je op internet kan vinden.

Ontspannende muziek voor baby’s

Ontspannende muziek werkt heel kalmerend voor baby's. Deze muziek is samengesteld uit melodieuze geluiden of witte ruis die aan de natuur doet denken. Hiermee kunnen kindjes ontspannen en vallen ze sneller in slaap. We hebben alvast een afspeellijst voor je samengesteld. Je vindt de afspeellijst hier.

Kinderliedjes

Weet je nog welke rijmpjes en liedjes jij als kind vaak hoorde? Zing ze voor jouw baby! Zelfs als je denkt dat je ontzettend vals zingt, zal je stem het kleintje toch kalmeren. Je baby zal slapen als een roos. Zie je het echt niet zitten om je zangkunsten met zo’n publiek te delen? Speel dan een kinderliedje af.

Verhaaltje voor het slapen gaan

Voor het slapengaan een verhaaltje voorlezen is een ritueel dat je al kan starten als je baby nog heel klein is. Je kindje begrijpt het verhaaltje natuurlijk nog niet, maar dat maakt helemaal niet uit! Je baby geniet gewoon van je stem, intonatie en het ritme van de zinnen.

Kies een boek met mooie plaatjes uit en bekijk ze samen met jouw kindje terwijl het in je armen of tegen je aan ligt. Dit behaaglijke ritueel zorgt ervoor dat je baby rustig in slaap valt.

Uit bed halen

Je kind gewoon in bed laten huilen, wordt tegenwoordig niet meer aangeraden. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat herhaaldelijk huilen slecht is voor de ontwikkeling van de baby. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, gaat angst namelijk niet vanzelf over. Wanneer je je baby in je armen neemt als hij of zij voor het slapengaan huilt, kan het kindje dankzij je aanwezigheid en geur kalm worden. Gebruik een draagdoek om de baby dicht tegen je aan te dragen.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders