14 veel voorkomende BABYKWAALTJES

Als je baby een paar dagen, weken of maanden oud is, ben je natuurlijk super alert. Gaat alles wel goed? Veel baby’s krijgen in die eerste maanden inderdaad wel eens wat. Gelukkig is het meestal een onschuldig babykwaaltje. Je moet alleen even weten wat het is wat je eraan kunt doen. We zetten 14 veelvoorkomende kwaaltjes op een rij.

Babykwaaltje 1: krampjes

Je baby is bij krampjes onrustig, trekt veel de beentjes op, wordt knalrood en huilt ontroostbaar. Meestal is dit een halfuur tot een uur na de voeding. Je baby kan ook lekker slapen en ‘vanuit het niets’ gaan huilen. Dit kunnen krampjes zijn. Lees hier onze tips om het leed te verzachten. Of doe de kwaaltjestest.

Babykwaaltje 2: spugen

Spugen is normaal. De helft van alle gezonde baby’s spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Lees hier wat je kunt doen om het spugen te beperken en wanneer je baby meer dan normaal spuugt of doe de kwaaltjestest.

Babykwaaltje 3: luieruitslag

Die zachte gave babybilletjes kunnen er soms opeens pijnlijk rood uitzien en bultjes vertonen. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad. Het ontstaat bij het niet goed schoonmaken van de billetjes na een poepluier of door te lang contact met een natte luier. Sommige baby’s hebben hier eerder last van dan anderen. Droog de billetjes altijd goed en bescherm ze eventueel met zinkzalf. Vul de kwaaltjestest in voor een verder advies. En houdt het naar jouw idee te lang aan, ga dan naar het consultatiebureau of de huisarts!

Babykwaaltje 4: babypuistjes

De ‘jeugd’puistjes komen vroeg bij veel baby’s: al in de eerste weken na de geboorte. Dit is heel normaal. Acne ontstaat meestal door hormonen, vandaar dat pubers er vaak last van hebben. Je baby heeft in de baarmoeder wat hormonen van jou meegekregen, en dat komt nu tot uiting. Maak je geen zorgen: ze gaan vanzelf weer weg. Je hoeft er niets aan te doen. Ga wel naar een arts als er gele korstjes komen rond de puistjes. Want dat kan duiden op krentenbaard, en dat is een besmettelijke infectie. Vul ook de kwaaltjestest in voor een verder advies.

Babykwaaltje 5: berg

Heeft je baby op de hoofdhuid wit-gele vettige schilfers, dan is dit berg. Dit is een veel voorkomende onschuldige vorm van huiduitslag op het hoofd. Het ziet er niet zo mooi uit, maar kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Gebruik zo min mogelijk zeep, was de haartjes het liefst met babyshampoo en gebruik eventueel een beetje babyolie voor de hoofdhuid.

Babykwaaltje 6: eczeem

Rode, schilferende plekken op de huid van het gezicht, de romp, de knieholtes, de elleboogholtes en de nekplooien duidt vaak op eczeem. Dit is een jeukende uitslag waarbij soms ook bultjes, blaasjes, korstjes en kloofjes ontstaan. Hebben jij of je partner ooit last gehad van eczeem, dan is de kans groot dat je baby dit ook krijgt. Laat er in elk geval naar kijken door een arts. Eczeem kan een uiting zijn van een allergie, maar dat hoeft niet perse. Wel zijn kinderen met eczeem gevoeliger voor het ontwikkelen van een allergie. Het is dan extra belangrijk om vanaf 4 maanden te beginnen met bijvoeding. Vul ook de kwaaltjestest in voor meer advies.

Babykwaaltje 7: diarree

De ontlasting van een baby die borstvoeding krijgt, is meestal heel vloeibaar, zeker de eerste dagen en weken na de geboorte. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als je baby ook voldoende natte luiers per dag heeft, is die dunne ontlasting geen probleem. Is je baby al wat ouder en was de ontlasting eerder wel vaster? Misschien is er sprake van een buikgriepje, is er iets in de voeding gewijzigd of komen de (eerste) tandjes door. Vul de kwaaltjestest in voor meer advies.  

Babykwaaltje 8: verstopping

De eerste paar weken poept elke baby meestal een paar keer per dag. Maar als de vertering goed op gang komt, kan het zo zijn dat je baby veel minder gaat poepen. Zelfs tot 1 keer per 2 weken is oké. De darmen kunnen alle melk zo goed verteren dat er nauwelijks afvalstoffen overblijven. Is je baby wat ouder en geef je al fruit- of groentehapjes? Dan verandert de ontlasting ook en wordt meestal wat vaster. Doe onze kwaaltjestest als je je zorgen maakt over de ontlasting van je baby.

Babykwaaltje 9: spruw

Spruw geeft kleine witte plekjes in het mondje van je baby. Ze lijken wat op aften. Ze kunnen ook op de geslachtsdelen zitten. Spruw is een infectie met de candidaschimmel en deze moet met medicatie bestreden worden. Het is besmettelijk. Let dus op met de hygiëne. Gebruik spuugdoekjes eenmalig en was ze heet. En kook speentjes goed uit. Geef je borstvoeding, dan kan spruw ook klachten bij jou veroorzaken. Zo kun je branderige, pijnlijke tepels krijgen, tepelkloven of pijnlijke borsten. Denk je dat jij of je kindje spruw heeft? Ga dan naar je huisarts.

Babykwaaltje 10 koorts

Hoogrode wangen, warm voorhoofd, zweten, lusteloos… Het kan zijn dat je baby koorts heeft. De enige manier om dat te weten is door te meten. Meet met een koortsthermometer, liefst een oorthermometer, dat werkt het handigste. Is de temperatuur boven de 38 graden dan is er sprake van koorts. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie. De weerstand van je baby is nog laag. Het immuunsysteem moet zich nog opbouwen. Daarom is de kans groot dat je baby een of andere infectie oploopt. In principe zou het lichaam van je baby de infectie zelf moeten kunnen bestrijden. Daarna zakt de koorts weer. Is je baby jonger dan 3 maanden, neem dan bij koorts altijd even contact op met een arts. Bij kinderen ouder dan 3 maanden neem je bij hoge koorts (40 graden of meer) ook contact op. Bij matige koorts kun je 1-2 dagen afwachten of de koorts vanzelf daalt. Kleed je baby niet te warm aan en zorg voor voldoende vocht. Een baby die koorts heeft, heeft extra vocht nodig. Geef dus wat meer te drinken of leg je kind vaker aan als je borstvoeding geeft. Loopt de koorts verder op? Neem dan contact op met de huisarts.

Babykwaaltje 11: overstrekken

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby dat een strekkende en gebogen houding afgewisseld wordt. Meestal gaat dat vanzelf, maar sommige baby’s strekken steeds hun benen en leggen hun hoofd in de nek. De strekspieren in de rug spannen zich daardoor sterk aan. Overstrekken noemen we dat. De baby ontspant niet en huilt meestal veel. Overstrekken gebeurt onder andere vaker bij te vroeg geboren baby’s, bij krampjes, bij allergie en bij spugen. De precieze oorzaak is niet bekend. Maar het lijkt een uiting van onbehagen. Probeer de gestrekte houding te doorbreken door je kind in andere houdingen te houden. Denk aan liggen in een hangmatje of laat je kleintje bij je op schoot zitten in het kuiltje tussen je benen. Of trek je benen op en plaats ze op een voetenbankje en leg je baby tegen je bovenbenen zodat jullie elkaar kunnen aankijken. Blijft je baby zich overstrekken, roep dan eens de hulp in van een kinderfysiotherapeut.

Babykwaaltje 12: verkoudheid

Ook baby’s kunnen verkouden worden. De eerste weken profiteren ze nog van de afweer die ze in de baarmoeder hebben meegekregen, maar daarna moet het immuunsysteem van je kind zelf opgebouwd worden. Dat kan alleen als baby’s af en toe een infectie krijgen en daar dan afweercellen tegen kunnen gaan maken. In dat opzicht is het dus niet verkeerd dat je kind af en toe verkouden is. Maar het kan wel vervelend zijn. Want wat zijn ze zielig, die baby’s met snotneusjes en wateroogjes. Houd bij je verkouden baby de temperatuur in de gaten. Is je baby jonger dan 3 maanden, neem dan contact op met de huisarts als bij een verkoudheid de temperatuur boven de 38 graden is.

Verder kun je ervoor zorgen dat de lucht niet te droog is in huis (plaats bijvoorbeeld bakjes met water op de verwarming). Zorg dat de temperatuur op de babykamer niet te hoog is. Ook kun je het hoofdeinde van het bedje iets hoger plaatsen zodat tijdens het slapen het slijm niet in de keel van je kind zakt. Zo gaat het ademen gemakkelijker. Een paar dagen een snotneus is geen probleem, houdt het langer aan, neem dan contact op met een arts.

Babykwaaltje 13: hongerige baby

Een hongerige baby heeft honger! Je kind huilt of is onrustig. Een speentje helpt niet, zuigen op een vinger helpt niet: alleen de borst of een flesje brengt rust. Als dat al binnen 2 uur na een voeding gebeurt dan spreken we van een hongerige baby. Er is niets op tegen om je baby een keer extra aan te leggen of een extra flesje te geven. Grote kans dat het maar af en toe gebeurt. Borstvoeding past zich aan de behoefte van je baby aan. Geef je flesvoeding dan kun je als het vaker gebeurt eventueel overschakelen op een andere voeding, speciaal voor hongerige baby’s. Lees meer over hongerige baby’s.

Babykwaaltje 14: RS-virus

Het RS-virus is een (verkoudheids)virus dat vooral in de herfst- en wintermaanden voor infecties zorgt. Meestal geeft zo’n infectie een onschuldige verkoudheid, maar het kan soms ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen, de bronchiën. Hierdoor kan zogenoemde bronchiolitis ontstaan. Dat zorgt voor hoestbuien en moeite met de ademhaling. De ademhaling kan zwaarder en piepend worden, soms even stokken en ook heel snel worden. Zie je dit soort verschijnselen bij je kleine? Neem dan contact op met de huisarts, want dit kan uiteindelijk zelfs tot een longontsteking leiden.

Een infectie met een RS-virus kun je bijna niet voorkomen omdat het besmettelijk is en zoveel voorkomt. Een flinke RS-infectie met ademhalingsproblemen maakt je kind benauwd. Dat kan invloed hebben op de voedingen. Je baby drinkt minder, doet langer over de borst of fles of spuugt de voeding weer uit. Door het minder drinken loopt je kind kans op uitdroging. Als je baby zo weinig drinkt, is dit ook een reden om contact op te nemen met de huisarts.

De kwaaltjestest

Doe geheel vrijblijvend en anoniem de babykwaaltjestest en ontvang tips van deskundigen waarmee je zelf je kleintje kunt helpen.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!