Nutricia baby

Dieet borstvoeding: wat mag je eten als je borstvoeding geeft?

Moet ik op mijn eigen voeding blijven letten als ik borstvoeding geef? Je hebt geen speciaal dieet nodig als je borstvoeding geeft. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Bekijk onze tips!

Productie stimuleren: tips

Als je borstvoeding geeft, kun je verschillende dingen doen om de productie te stimuleren. Zo ook op het gebied van voeding. Het is namelijk extra belangrijk dat je zelf ook gezond en gevarieerd eet. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Want je kindje krijgt alle voedingstoffen via jou binnen. 

Het is aanbevolen om per dag:

  • 3 porties groenten te eten;
  • 2-3 stukken fruit;
  • 2 calciumrijke producten, zoals kaas of yoghurt;
  • En drink veel water. Veel drinken draagt bij aan de aanmaak van voldoende borstvoeding.
  • Kies voor volkoren producten en varieer in de eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, peulvruchten en vleesvervangers.
  • En vooral: neem voldoende rust maar plan ook dagelijks tijd in voor beweging, zoals een wandeling, zwemmen of yoga. Of wat je ook verkiest om je te ontspannen en fysiek actief te zijn. 

Ook is het aan te raden om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen, zoals foliumzuur, vitamine D en visolie (DHA Omega-3). De vetzuren DHA en AA, ook wel bekend als omega-3 en omega-6 vetzuren, zijn heel belangrijk voor de hersenontwikkeling en het zenuwstelsel van je kindje. Een goede natuurlijke bron van deze vetzuren zijn vette vis, zoals zalm, sardines, haring en forel.

Ook ijzer is een belangrijke voedingsstof voor de hersenontwikkeling van je kindje. IJzer zit in onder andere vlees (waren), volkorenbrood, aardappelen, groente en noten.

Is er voeding die ik beter kan vermijden als ik borstvoeding geef?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden of waarvan je het gebruik beter kunt beperken als je borstvoeding geeft.

Cafeïne 

Drink niet te veel koffie, thee of cola. De cafeïne die daarin zit, kan je kindje onrustig maken. Het advies voor vrouwen die borstvoeding geven, is om maximaal 100 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat staat gelijk aan 1 kopje koffie, 2 koppen zwarte thee of 5 glazen cola.

Vette vis 

Eet niet meer dan 2 porties vette vis per week. In vette vis kunnen namelijk kleine hoeveelheden schadelijke dioxines voorkomen. Eet ook liever geen rivierpaling of roofvis, zoals verse tonijn.

Kruiden

Het is beter om kruiden, zoals aloë, senna, kava kava, venkel en anijs te vermijden. Deze kunnen onder andere krampjes veroorzaken bij je kindje.

Alcohol

Drink geen alcohol als je borstvoeding geeft. De schadelijke stoffen uit alcohol komen via de moedermelk bij je kindje terecht. 

Roken 

De schadelijke stoffen uit tabak, zoals nicotine, komen via de moedermelk bij je kindje terecht. Ook produceer je minder melk als je rookt. Daarnaast komt het voor dat kinderen die borstvoeding krijgen van rokende moeders, extreem veel huilen of last hebben van darmkrampjes. Rook daarom niet als je borstvoeding geeft.

Ook de hoeveelheid voeding die je nuttigt, kan van invloed zijn op de borstvoeding. Het is daarom belangrijk dat je tijdens je borstvoedingsperiode goed oplet op welke voeding jouw kindje reageert. Vaak is al binnen 24 uur duidelijk of je kindje last heeft van bepaalde producten. Ieder kindje is namelijk uniek en kan anders op bepaalde voeding reageren. Toch worden krampjes niet veroorzaakt door wat jij eet, maar door de ontwikkeling van de darmpjes van je kindje. Bijna iedere baby heeft wel eens last van darmkrampjes; na drie maanden zijn de krampjes over het algemeen over.

Heeft alcohol gevolgen voor mijn borstvoeding?

Alcohol komt via de moedermelk bij je kindje terecht. Drink daarom geen alcohol als je borstvoeding geeft. Lees meer over alcohol en borstvoeding.

Kan ik borstvoeding geven als ik medicijnen gebruik?

Sommige medicijnen kunnen in de borstvoeding terecht komen. Gebruik je medicijnen, vraag dan advies aan je huisarts of de apotheek. Dit geldt ook als je onschuldig lijkende medicijnen zoals hoestdrank gebruikt. 

Ik ben ziek. Kan ik mijn kindje dan borstvoeding geven?

Heb je de griep? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je adviseren wat je het best kunt doen. In veel gevallen kun je gewoon doorgaan met borstvoeding geven. Je kindje krijgt door de antistoffen in je melk extra afweer mee en wordt daardoor niet of minder ernstig ziek.

Hoe lang moet ik mijn kindje borstvoeding geven?

De WHO raadt borstvoeding aan als enige voeding voor baby’s in hun eerste zes levensmaanden. Daarna kun je borstvoeding blijven geven, naast andere voeding, zolang jij en je baby dat willen. Misschien wel tot na zijn tweede jaar.

Waarom is borstvoeding zo belangrijk?

Het was al eerder bekend dat moedermelk koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten bevat: de ideale natuurlijke bronnen voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Maar vandaag de dag weten we veel meer. Bijvoorbeeld dat borstvoeding wel meer dan 1.000 verschillende koolhydraten bevat. Die zijn nog lang niet allemaal goed onderzocht.
 
Ook zitten in moedermelk antistoffen die jij als moeder via de borstvoeding doorgeeft aan je baby. En iets anders dat we weten, is dat het niet mogelijk is om moedermelk helemaal na te maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE?