Alles over KOEMELKALLERGIE

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Voor zijn groei heeft je baby voeding nodig die aan jouw baby’s behoeften is aangepast. Soms kan het zijn dat het immuunsysteem van je baby abnormaal reageert op koemelkweit. Dit wordt koemelkallergie genoemd. Laten we samen de symptomen, oorzaken en oplossingen bekijken.

Koemelkallergie: wat is het?

Als je baby koemelkallergie heeft, dan is hij allergisch voor melkeiwit. Het immuunsysteem van je kindje werkt dan eigenlijk te goed. Normaal gesproken beschermt het namelijk alleen tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. Maar bij een koemelkeiwitallergie reageert het immuunsysteem ook op melkeiwit.Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Het is goed om te weten dat de meeste kindjes over hun koemelkallergie heen groeien. Het grootste deel heeft na hun tweede verjaardag geen last meer van koemelkallergie.

Wat zijn de symptomen van koemelkallergie bij je baby?

De symptomen van koemelkallergie zijn heel verschillend. Daardoor is koemelkallergie soms lastig te herkennen. Bekijk hieronder onze checklist voor koemelkallergie om te zien welke klachten kunnen wijzen op koemelkallergie.

Koemelkallergie checklist

Twijfel je of jouw kindje koemelkallergie heeft? De checklist hieronder kan je helpen om koemelkallergie bij je baby te herkennen. Heeft je kindje twee of meerdere van de onderstaande symptomen? Raadpleeg dan je huisarts of het consultatiebureau. Heeft je kindje maar één van onderstaande symptomen, ook dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen meekijken waardoor dit wordt veroorzaakt. Onze Nutricia Kindervoeding Service staat 24/7 voor je klaar om al je vragen te beantwoorden, neem gerust contact op.

De checklist stelt geen diagnose: hiervoor is ook lichamelijk onderzoek nodig. De klachten kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. Het kan dan ook even duren voordat de arts de diagnose koemelkallergie stelt: de klachten worden vaak los van elkaar behandeld. Bovendien moeten er meerdere onderzoeken worden gedaan om te kijken of je kindje koemelkallergie heeft. Dat is heel normaal, maar kan voor jou als ouder onzekerheid geven.

Koemelkallergie symptomen

  • Huidklachten (eczeem, pukkeltjes, huiduitslag)
  • Onrustig drinken
  • Maag- en/of darmproblemen (spugen, obstipatie, diarree, krampjes)
  • Lang en ontroostbaar huilen
  • Onrustig en slecht slapen
  • Vermoeidheid
  • Luchtwegproblemen (piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten, benauwdheid)
  • Neusklachten (verstopte neus, loopneus, niesbuien)
  • Oogklachten (rode en/of jeukende ogen)
  • Groeiachterstand

De diagnose stellen

Denk je dat je kindje koemelkallergie heeft? Ga dan langs bij je huisarts. Die moet een aantal onderzoeken doen om erachter te komen of je baby daadwerkelijk allergisch is. Zo bespreekt je arts met jou de medische voorgeschiedenis van je kindje en jouw familie, de symptomen van de allergie bij je kindje en zijn voedingspatroon en voedingsgewoontes. Het is dus handig om dit gesprek met je arts goed voor te bereiden. Houd het voedingspatroon van je kindje bij en maak een lijstje van de medische aandoeningen die in je familie voorkomen.

Testen op koemelkallergie

Aan de hand van jullie gesprek beoordeelt je huisarts of het nodig is om tests bij je kindje te doen. Er zijn verschillende soorten tests: huidtests, bloedtests en koemelkprovocatietests. Je arts vertelt van tevoren welke test(s) hij uitvoert. 

Specifieke IgE-test

Met deze bloedtest meet je de concentratie van specifieke antistoffen in het bloed van je kindje. Deze heten IgE. Kindjes met allergie of astma hebben vaak meer IgE in hun bloed. De test stelt geen definitieve diagnose, dat kan alleen met een koemelkprovocatietest.

Huidpriktest (HPT)

Bij deze huidtest brengt de arts een druppel koemelk op de rug of onderarm van je kindje aan. Op de plek van de druppel prikt de arts daarna licht in de huid. Als daar dan een kwaddel (een soort galbultje) ontstaat, is dat een aanwijzing voor koemelkallergie. Gebeurt dit niet, dan kan je kindje nog steeds koemelkallergie hebben. Ook deze test geeft dus geen definitieve diagnose.

Atopische huidtest

Bij deze huidtest plakt de arts een pleister met allergeen koemelkextract op de rug van je kindje. De pleister blijft 24 tot 72 uur zitten om symptomen te testen die niet meteen optreden, zoals buikklachten of atopisch eczeem. Als de bloedtest of huidpriktest negatief zijn, kan met deze test toch koemelkallergie worden aangetoond.

Koemelkprovocatietest

Bij deze test krijgt je kindje voeding met steeds grotere hoeveelheden koemelkeiwit te drinken. Voordat de arts deze test doet, moeten de symptomen van je kindje verdwenen zijn of in ieder geval gestabiliseerd zijn. Let op: een koemelkprovocatietest kun je niet zelf doen. Deze moet plaatsvinden onder toezicht van een kinderarts.

De diagnose: koemelkallergie

Is de diagnose koemelkallergie eenmaal gesteld? Dan is het belangrijk om de voeding hierop aan te passen. Lees hieronder tips die hierbij kunnen helpen.

Wat kun je doen als jouw baby koemelkallergie heeft?

Als uit een test of diagnose blijkt dat je baby allergisch is voor koemelk is het belangrijk om jouw voeding en/of die van je kindje aan te passen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

Als je borstvoeding geeft

Zelfs als je borstvoeding geeft, kan jouw baby reageren op koemelkeiwitten. Via jouw voeding komen koemelkeiwitten in de moedermelk terecht. Probeer geen koemelkeiwitten meer te eten (yoghurt, melk en andere melkproducten). Vraag aan je huisarts voor een verwijzing naar een diëtist(e) die jou zal adviseren over een koemelkvrij dieet.

Als je flesvoeding geeft

Wanneer je kindje flesvoeding krijgt zal jouw arts adviseren om je baby zuigelingenvoeding te geven waarvan de eiwitten al zijn afgebroken tot kleinere delen eiwit. Hierdoor komt het immuunsysteem van jouw kind niet in contact met grote onverteerde koemelkeiwitten.

Wat zijn de oorzaken van een koemelkallergie?

De oorzaken van koemelkallergie zijn uiteenlopend. Eigenlijk kan ieder kind een koemelkeiwitallergie ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van allergie speelt erfelijkheid een rol. Heeft één van de ouders, een broertje of een zusje last (gehad) van een overgevoeligheidsreactie, zoals eczeem, hooikoorts, astma of (voedsel)allergie? Dan heeft je kindje een verhoogde kans op het ontwikkelen van koemelkallergie. Toch betekent dit niet dat je kindje automatisch koemelkallergie krijgt. En andersom kan een baby ook een allergie ontwikkelen die niet eerder in de familie voorkwam.

Hoe ontstaat allergie?

Allergie ontstaat doordat het immuunsysteem reageert op (voedings)stoffen waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren, zoals melkeiwit. Tijdens de vertering splitst het lichaam dit eiwit in kleine stukjes. De darmen laten deze kleine stukjes door, zodat ze worden opgenomen in het bloed. Maar de darmen van je baby zijn nog niet helemaal volgroeid. Ook grotere brokstukken (onverteerd) eiwit worden daarom doorgelaten en komen in het bloed terecht. Bij de meeste baby’s kan dit geen kwaad, maar bij koemelkallergie ziet het lichaam deze stukken eiwit in het bloed als ‘indringers’. Je kindje maakt dan antistoffen aan en deze veroorzaken de allergische reacties.

Heb je vragen over koemelkallergie of de voeding van je baby?

Neem contact op met onze voedingskundigen van de Nutricia Kindervoeding Service. Zij helpen je graag en zijn 24/7 beschikbaar. Bel gratis op 0800 022 26 26 of stuur een appje naar +31 6 83 65 11 33

Tip! Geef je je baby ook al vaste voeding? Zorg er dan voor dat deze voeding ook koemelkvrij is als je kind een koemelkallergie heeft. Je kunt een allergenenoverzicht opvragen via de Nutricia Kindervoeding Service.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!