BABYVOEDING ONDERWEG: check de tips

Dagje uit met je ukkie of op vakantie? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Niet alleen luiers en schone kleertjes moeten er mee. Denk ook aan het eten.

Melkvoeding voor onderweg

Baby aan de borst

Als je samen met je baby reist en borstvoeding geeft, heb je het makkelijk: jouw melk is altijd op voorraad en de temperatuur is precies goed.

Gekolfde melk of flesvoeding

Krijgt je kind gekolfde moedermelk of al klaargemaakte flesvoeding onderweg? Bewaar deze dan koel! Gekolfde moedermelk en klaar gemaakte flesvoeding moeten normaal gesproken in de koelkast bewaard worden. Je kunt ze onderweg meenemen in een koeltas of –box met koelelementen. Klaargemaakte flesvoeding is slechts 1 uur houdbaar. Natuurlijk kun je het poeder voor flesvoeding ook los meenemen. Hiervoor zijn handige bakjes te koop waarin je verschillende porties, gescheiden van elkaar, mee kunt nemen.

Gekookt en nog heet water voor de flesvoeding kun je meenemen in een thermosfles. Zo houd je het water langer warm. Neem ook een flesje koud water mee zodat je te heet water daarmee kunt mengen en je je kindje de flesvoeding op de juiste temperatuur kunt geven.

Tip: bij de meeste benzinestations en wegrestaurants staat een magnetron zodat je de inhoud van een flesje gekolfde moedermelk of flesvoeding kunt verwarmen.

Zelfgemaakte hapjes meenemen in een koeltas

Ook zelfgemaakte groente- en fruithapjes die je mee wilt nemen, vervoer je koel. Zo krijgen bacteriën minder kans. Lang leve de koeltasjes of koelbox met koelelementen. Je kunt het groente- of fruithapje of de babymaaltijd ook bevroren in een koelbox of -tas meenemen. Zo kan het eten langzaam ontdooien zonder dat het te warm wordt. Zeker tijdens een lange autorit is dit handig. Opwarmen kan in een magnetron in een restaurant of benzinestation. 

Kant-en-klare potjes voor je baby

Onderweg zijn kant-en-klare potjes en knijpzakjes gemakkelijk en hygiënisch. Je hoeft ze namelijk niet gekoeld te bewaren. Als het potje nog niet geopend is, kan het niet bederven voor de houdbaarheidsdatum. Potjes babyvoeding zijn gesteriliseerd en vacuüm verpakt. Daardoor kun je ze zelfs in de zomer in een warme auto meenemen.

Tip: bij de meeste benzinestations en wegrestaurants staat een magnetron zodat je de inhoud van een potje kunt verwarmen.

Langs de douane

Ga je vliegen met je uk? De voeding die je kindje tijdens de reis zelf nodig heeft, neem je mee in je handbagage. Bekijk online altijd even de voorwaarden en faciliteiten van je vliegtuigmaatschappij of neem contact met de maatschappij op. 

Wat mag er door de douane

Op Schiphol mag je, voor kinderen die jonger zijn dan 1,5 jaar, gewoon babyvoeding meenemen in je handbagage. Ook als deze verpakkingen groter zijn dan 100 ml. Denk er hierbij wel aan dat klaargemaakte voeding slechte een uur houdbaar is buiten de koelkast en dat je vloeibare babyvoeding zoals een fruithapje of knijpfruit alleen in je handbagage mag hebben als je baby met je meereist.

Handig: je mag in je koffer zoveel babyvoeding meenemen in je als je wilt! Maar zorg wel dat je koffer er niet te zwaar door wordt.

Babyvoeding in het vliegtuig

Mocht je gaan vliegen en borstvoeding geven, neem dan een sjaal of doek mee voor wat extra privacy bij het voeden, mocht je hier behoefte aan hebben. Of boek een stoel aan het raam zodat je je wat in het hoekje kunt nestelen. Maar misschien vind jij het juist wel fijn om aan het gangpad te zitten? Zo kun je in ieder geval gemakkelijk met je kindje rondlopen en het kalmeren tijdens een verdrietig moment.

De lucht in het vliegtuig is erg droog; laat je kind daarom meer drinken dan thuis. Tijdens het opstijgen en landen is het goed om je uk te voeden. Dat scheelt aan druk op de oortjes. Aan boord van het vliegtuig kun je warm water krijgen om flesvoeding mee te maken en soms (en dus niet altijd!) is ook au bain marie opwarmen mogelijk.