Dit ZIET je baby (spoiler: vlak na de geboorte nog bijna niets)

Je pasgeboren baby doet wel al de oogjes open en dicht, maar zien doet je uk nog bijna niks. In de baarmoeder is de ontwikkeling van de ogen alleen nog maar in gang gezet. Pas na de geboorte wordt die afgemaakt. Dit gebeurt er van maand tot maand.

In de baarmoeder

Toen je baby nog in je buik zat, ontwikkelden de ogen zich al. En ook het gebied in de hersenen, dat verantwoordelijk is voor het zicht, was al heel actief. Toen jij zo’n 28 weken zwanger was, kon je baby de oogjes openen en sluiten en keek het al volop rond. Veel zag het natuurlijk niet, daar binnen in jouw donkere buik. Hooguit een lichtere gloed als jij met je blote buik in de volle zon ging zitten.

Dit ziet een pasgeboren baby

Ook al heeft je baby de oogjes meteen al na de geboorte af en toe open, het ziet vrij weinig. Kleuren en details zijn nog niet te onderscheiden. Je baby ziet alles nog wazig, met een gezichtsscherpte van ongeveer 5%. Ook kan je uk niet scherpstellen op iets dat verder dan 20 tot 30 cm verderop is. Op dit moment zijn geluiden, geuren en aanraking dan ook belangrijker voor je baby.

Dit ziet een baby van 1 maand

Je baby herkent jou nog steeds vooral aan hoe je ruikt en klinkt. Kijk je baby naar je? De kans is groot dat je kleine het contrast ziet tussen jouw gezicht en een muur. Ook de grens tussen je hoofd en haar kan bijvoorbeeld opvallen. Het gaat nu om contouren en de eerste beginselen van kleur. Voor het zien van kleur zijn de kegeltjes in de ogen belangrijk en die zijn nu nog niet gerijpt.

Dit ziet een baby van 2 maanden

Door de hersenontwikkeling en het vele oefenen kan je baby nu details gaan onderscheiden. De komende tijd kan je baby jouw gezicht hierdoor gaan herkennen (en vrolijk lachen als hij je ziet!). De komende maanden ziet je baby alles binnen eigen armlengte het beste. Jouw gezicht dus, als je dichtbij komt, de borst of de eigen handjes.

Dit ziet een baby van 3 maanden

Je baby kan kleuren nu al best goed onderscheiden. De kegeltjes in de ogen zijn nu gerijpt en je uk kan kleuren zien, beginnend met rood en groen, andere kleuren volgen later. Een rood-zwart gestreepte knuffel is hierdoor juist nu interessant. Ook kan je kleintje nu met beide ogen gecoördineerd naar 1 punt kijken.

Dit ziet een baby van 4 maanden

De ogen van je kind kunnen nu ‘communiceren’: wat het linker- en rechteroog zien wordt in de hersenen omgevormd tot een driedimensionaal beeld. Hierdoor kan je baby diepte zien. En dat zie jij dan weer, want je baby kan vanaf nu gaan grijpen naar voorwerpen die je binnen zijn gezichtsveld houdt.

Dit ziet een baby van 5 maanden

Nu je baby diepte kan zien, zijn ook bewegende objecten leuk om te volgen. Jullie hond of kat bijvoorbeeld, die langs de box loopt. Beweeg ook je eigen hoofd eens van links naar rechts voor je baby langs. Waarschijnlijk volgt je kind je aandachtig.

Dit ziet een baby van 6 maanden

De staafjes, die nodig zijn voor het kunnen zien in het donker, zijn pas rond de 6e maand ontwikkeld. Als het goed is, kan je baby nu ook andere kleuren zoals geel en blauw goed onderscheiden en is de gezichtsscherpte nu ook genoeg ontwikkeld voor een eventuele oogtest.

Dit ziet een baby van 7 maanden

Als jij nu aan de andere kant van de kamer staat, kan je baby jou zien. De ontwikkeling van de ogen is dus flink vooruitgegaan, vergeleken met die baby-armlengte van toen je kleintje 2 maanden was! Niet dat de ogen van je kind nu klaar zijn hoor; de visuele ontwikkeling gaat nog door.
Als je kleintje straks een jaar is, kan het ongeveer even goed zien als jij. Maar het duurt bijvoorbeeld nog wel tot het 7e of 8e jaar voor het een beetje in kan schatten hoe snel een auto aan komt rijden. Goed om je te realiseren!

Zo kun je helpen bij de visuele ontwikkeling

  • Zorg voor felgekleurd speelgoed, met grote contrasten
  • Varieer in speelgoed: deze week de zwart-wit gestreepte zebraknuffel in de box, volgende week de rood-gele rammelaar. Zo blijf je je baby stimuleren en overprikkel je niet
  • Praat met je kleintje als het bijvoorbeeld in de box ligt en jij door de kamer loopt. Als je kleine jou volgt, versterken de oogspiertjes
  • Zorg voor een nachtlampje in de slaapkamer zodat je kleintje zich ook in het donker kan oriënteren
  • Geef een babygym of mobile in de box waarmee je baby kleuren en vormen kan onderscheiden
  • Beweeg de armen of benen van je baby gelijktijdig, bijvoorbeeld door ‘in de lucht te fietsen’ of tijdens ‘in de maneschijn’ zingen. Dit stimuleert de samenwerking tussen de ogen (via de hersenen)

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!