Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling 0-3 m

Als je baby net is geboren, kun je je bijna niet voorstellen hoe snel hij verandert. Maar hij groeit en ontwikkelt zich volop in de periode van 0 tot 3 maanden.

De lichamelijke ontwikkeling van je baby van 0 tot 3 maanden

Als je baby net is geboren, kun je je bijna niet voorstellen hoe snel hij verandert. Maar hij groeit en ontwikkelt zich volop in de periode van 0 tot 3 maanden. Je ziet je kleintje elke dag sterker worden en je kunt wegsmelten bij zijn eerste lachje of giecheltje.


Elke dag sterker

Misschien lijkt het alsof je kindje in de eerste periode alleen maar slaapt en eet, maar ondertussen groeit hij heel hard! In de eerste drie maanden komen kinderen gemiddeld 500 tot 700 gram per week aan. En per maand groeien ze gemiddeld zo’n 2,5 centimeter. Onvoorstelbaar hè?


Als je kleintje groter wordt, verdwijnen de schattige babyreflexen. Een teken dat je baby groot wordt! De fontanellen zullen zich langzaam sluiten. De kleine fontanel meestal het eerst, de grote fontanel blijft zacht tot de schedel helemaal aan elkaar groeit. Dat is meestal tussen de 12 en 18 maanden.De nekspieren van je kleintje zijn in het begin nog niet zo sterk. Ondersteun daarom het hoofdje van je kindje als je hem optilt. Wist je dat je kindje zich van hoofd naar tenen ontwikkelt? Een van de eerste dingen die hij kan is zijn eigen hoofdje ondersteunen. Zijn schouders en borst zijn daarna aan de beurt. Het duurt dan meestal niet lang meer voordat je kindje zichzelf kan opdrukken op zijn kleine armpjes. Zo kan hij lekker rondkijken!


Lachen maar!

Als je kindje ongeveer 6 weken oud is, worden zijn gezichtsspieren sterker en krijgt hij meer uitdrukking op zijn gezicht. Je zult zien dat je kindje jouw uitdrukkingen probeert na te doen; zelfs als je gekke gezichten trekt. En op een dag zal je baby je verrassen met zijn eerste spontane lachje!


Kleine buikjes hebben veel voeding nodig

Borstvoeding bevat echt alles wat je kindje nodig heeft voor de groei en ontwikkeling. Er zit bijvoorbeeld voldoende calcium in, wat belangrijk is voor de groei van zijn botten. En koolhydraten en vet zorgen voor de broodnodige energie. Eiwit voor de opbouw van spieren en organen. Daarnaast bevat moedermelk veel andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Je kindje heeft hier veel van nodig. En omdat zijn maagje nog maar klein is, betekent dat regelmatig voeden. In het begin zal dat om de 2 à 3 uur zijn, ook ’s nachts. Maar later, als zijn maagje groeit, worden de pauzes tussen de voedingen langer. Tot het moment dat je kindje in een groeispurt komt. Dan drinkt hij meestal meer en vaker. Je kindje kan dan zelfs onverzadigbaar lijken! We noemen dit groeispurten en die komen voor als je kindje ongeveer 6 weken (3 maanden) is. Het is geen teken dat je kindje klaar is voor het eerste hapje; wacht daarmee tot je kindje minimaal 4 maanden oud is. Op dit moment heeft hij gewoon meer melk nodig. Na een paar dagen hebben jij en je kindje meestal weer een nieuw ritme gevonden.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?