Vóór de geboorte: je baby kan je al horen
Taal? Het begint in de baarmoeder! Vanaf halverwege de zwangerschap kan je baby in jouw buik horen. De geluiden in en buiten je buik pikt hij nu al op. Aarzel dus niet om vrolijk tegen je buik te kletsen. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere gezinsleden. Je kindje voelt zich zo na de geboorte vertrouwd met alle bekende stemmen en geluiden om zich heen.
Vóór 6 maanden: de ontdekking
Vanaf ongeveer 6 weken gaat je kindje zelf zijn stem ontdekken. ‘Uh’, ‘ah’, ‘oh’ zijn de eerste klanken waarmee hij oefent. Hij leert nu ook hoe hij zijn lippen, tong en andere mondspieren moet gebruiken. Die zijn belangrijk voor de spraakontwikkeling van je baby. En met een beetje geluk krijg je al een eerste glimlach cadeau!
Als je baby tussen de 3 en 4 maanden is, reageert hij met geluidjes op anderen. De interactie is begonnen! Lach je naar hem, dan lacht hij gul en hoorbaar terug. Hij toont interesse in jouw mimiek en aapt je mondbewegingen na zonder geluid te maken. Trek dus al je gekke bekken uit de kast!
Als je kindje 4 maanden oud is, begint hij voorzichtig met brabbelen. In de vijfde en zesde maand brabbelt hij er vrolijk op los. Eerst combineert hij klinkers met dezelfde medeklinkers (dadada). Daarna gebruikt hij ook meer medeklinkers in één woord (wadada). Deze brabbeltaal is overal ter wereld hetzelfde. Merk je trouwens dat je baby geluiden probeert na te doen? Typisch iets voor deze fase van de taalontwikkeling.
Tips taalontwikkeling baby 0 tot 6 maanden
- De nummer één tip: praat tegen je baby! Of je nu de krant voorleest, kookt of hem op schoot hebt.
- Spreek vriendelijk en rustig tegen je baby. Speel ook met verschillende intonaties en je mimiek.
- Reageer op zijn klanken. Praat steeds om-de-beurt. Zo leert je kindje dat hij je aandacht kan trekken en stimuleer je de interactie.
Van 6 tot 12 maanden: taal krijgt vorm
Het is zover: de eerste klanken en lettergrepen beginnen uit dat kleine mondje te komen, tot grote vreugde van jullie allebei. In de loop van de maanden diversifiëren die klanken en lettergrepen verder. Je baby kan goed z’n plan trekken om zich op verscheidene verschillende manieren verstaanbaar te maken: hij lacht, huilt, steekt zijn armen uit en kijkt naar alles wat hem interesseert... Hij begrijpt bepaalde woorden en wanneer hij ongeveer een jaar oud is, spreekt hij er al een paar uit. Wordt het eerst ‘papa’ of toch ‘mama’? Dat is de eeuwige vraag…
Tips taalontwikkeling baby 6 tot 12 maanden
- Moedig je baby aan om jou te imiteren en complimenteer hem. Kan hij net als jij een koe nadoen? Of een kip? Wat goed!
- Liedjes zingen zijn een feest voor je kleintje. Zeker als er ook spannende geluiden en bewegingen bij komen kijken.
- Wijs mensen en voorwerpen aan en benoem ze. Zo leert je baby te begrijpen wat bij elkaar hoort.
Tips om de taalontwikkeling te stimuleren
Je baby ontdekt stilaan een nieuwe manier om met jou in interactie te gaan: praten. En dat is nog maar het begin! We werpen even een blik op de kleine dingen die je kan doen of moet weten om jouw kleine prater het beste te ondersteunen….
Vertel hem verhalen!
Naast de band die je met je kind creëert door hem verhalen voor te lezen of te vertellen, help je hem zo natuurlijk ook zijn woordenschat te verrijken en de basis van grammatica te verwerven. Om je verhaal wat meer pit te geven en zijn volle aandacht vast te houden, aarzel niet om jezelf te ontpoppen tot een volleerde acteur of actrice: verander je stem en gezichtsuitdrukkingen, hou de spanning vast met pauzes. Kortom: haal alles uit de kast!
De fopspeen is om te slapen…
Rond de leeftijd van twee jaar is het beter om jouw baby de fopspeen alleen te laten gebruiken tijdens het slapen: dit bevordert de overgang van 'baby slikken’ naar ‘volwassen slikken’. Enkel een verhaaltje van tandartsen? Toch niet: het zal jouw baby ook in staat stellen beter te articuleren en taalstoornissen te voorkomen. Het is aan jou om te bepalen wanneer het beste moment is en wat de beste manier is om de fopspeen in bed te laten.
Overstappen op vaste voeding
De geleidelijke introductie van meer vast voedsel (tussen 4 en 6 maanden) zal jouw baby helpen om zijn mond goed te ontwikkelen door te kauwen. Een essentieel element voor een goede uitspraak.
Ben je aan het brabbelen? Ik ook!
Je baby zal snel het belang begrijpen van het maken van geluiden en vormen van woorden als je hem antwoordt! Moedig hem aan in zijn gebrabbel door te reageren en hem zelfs te imiteren! Succes verzekerd.
Alles is goed…
Of je nu commentaar geeft op je boodschappenlijstje of uitlegt dat je naar een zakelijke bijeenkomst gaat, je baby zal geïnteresseerd zijn in deze interactie en zal goed naar je luisteren! Spelen, naar een voorwerp wijzen en het een naam geven, of zelfs zingen, zijn andere manieren om je kindje te helpen zijn taal te ontwikkelen.
→ De sleutel om zen te blijven? Vergelijk niet met het buurmeisje of de buurjongen. Elk kind heeft zijn eigen tempo. Heb je echter vragen en wil je deze bespreken met een zorgverlener, neem dan contact op met jouw kinderarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een logopedist.
Hoe zit het met tweetalige kinderen?
In ons land is het niet ongebruikelijk om in aanraking te komen met een tweede taal. De vraag over tweetaligheid van kinderen rijst dus al snel wanneer hun taalontwikkeling begint. Hoe ondersteun je je baby bij deze uitdaging? Lange tijd werd gedacht dat het leren van twee talen de ontwikkeling van spraak vertraagt. Maar veel studies geven nu aan dat dat niet het geval is: kinderen zijn perfect in staat om twee, of zelfs meer, talen te leren. Of het nu gaat om brabbelen, eerste woordjes of eerste woordcombinaties; de onderzoeken hebben geen verschil aangetoond tussen tweetalige en eentalige kinderen.
→ Als jij en jouw partner twee verschillende talen spreken, kan je je beter consequent in jouw moedertaal uitdrukken. Je baby zal al vroeg het verschil maken en je zal verbaasd zijn hem vanaf de eerste woordjes al tegen iedereen in hun eigen taal te horen praten.
→ De ene taal thuis, de andere op het kinderdagverblijf, op school of in de sportclub? Geen probleem! Het schema "één activiteit = één taal" werkt ook. Ons advies: behoud de moedertaal terwijl je kindje de tweede taal leert.
→ Lijkt jouw baby meer woordenschat te hebben in de ene taal dan in de andere? Dit is normaal en waarschijnlijk evenredig met de tijd dat hij aan elk van de talen wordt blootgesteld. Over het algemeen neemt dit verschil in de loop van de tijd af.