Hoe introduceer je vaste voeding bij een baby die borstvoeding krijgt?

In de eerste zes maanden van zijn leven heeft je baby geen andere voeding nodig dan moedermelk. Na deze leeftijd wordt echter aanbevolen om tussen 6 en 8 maanden 2 tot 3 keer per dag ook andere voedingsmiddelen te introduceren. Dit is het begin van een nieuw avontuur: de overgang naar vaste voeding. Laten we eens kijken hoe je dit best aanpakt.

Kan ik nog borstvoeding blijven geven wanneer we beginnen met vaste voeding?

Ja, zeker en vast. Vanaf 6 maanden zal je langzaamaan nieuwe voedingsmiddelen aan je baby geven. Dat betekent dat het aantal melkvoedingen geleidelijk zal afnemen, maar dat de ingenomen hoeveelheid belangrijker zal zijn. Het is daarom goed mogelijk om borstvoeding te blijven geven en tegelijkertijd vaste voeding aan te bieden.

Naast zijn maaltijden heeft je baby nog 800 tot 1000 ml vocht per dag nodig: 500 tot 750 ml moedermelk en de overige hoeveelheid in water. Vergeet echter niet om het aantal luiers van jouw kleintje in de gaten te houden (tussen 6 en 8 voor een normale hydratatie). Het geeft immers een indicatie van hoeveel vocht hij daadwerkelijk binnenkrijgt. Vooral als je hem borstvoeding geeft, is dit een handig trucje.

Tot welke leeftijd geef ik borstvoeding na de overschakeling naar vaste voeding?

Je kan zo lang borstvoeding blijven geven als je zelf wilt.

Hoe pak ik dit best aan?

  • De introductie van vaste voeding moet geleidelijk gebeuren. Als je borstvoeding blijft geven "op verzoek", geef dan de voorkeur aan vaste voeding tijdens de maaltijden en geef je baby moedermelk op andere momenten van de dag. Ontbijt en avondmaal zijn goede momenten om te beginnen met deze overgang. Dit zal helpen om langzaamaan een voedingsritme op te bouwen gedurende de dag van jouw baby. Is je baby ziek of chagrijnig? Leg jezelf geen druk op en probeer het op een ander moment nog eens.
  • Geef je baby water tijdens de maaltijden om hem gehydrateerd te houden.
  • Introduceer een nieuw voedingsmiddel stapje per stapje en in kleine hoeveelheden. Hierdoor kan jouw baby vertrouwd raken met de smaak van elk soort eten. Ontdek ons programma “5 Stappen Hapjesplan". Deze uitgebreide gids helpt je beslissen hoeveel en welke soorten eten je jouw kleintje mag geven.
  • Kies een rustige moment en plaats om eten te geven.
     

Geef ik borstvoeding voor of na de fruit- of groentepap?

Het hangt allemaal af van jouw baby. Onthoud dat elke kindje anders is. Sommigen geven er misschien de voorkeur aan om voor of na de maaltijd nog borstvoeding te krijgen. Voor anderen zijn fruit- en groentepap met een glas water dan weer voldoende.

Als jouw baby pas begint met het eten van vaste voeding en nog maar weinig fruit- of groentepap eet, dan kan je zijn dagschema voor of na de maaltijd aanvullen met moedermelk. Als hij daarentegen een goede eter is, is een beetje water tijdens de maaltijd voldoende. Borstvoeding kan in dit geval tussen de maaltijden door gegeven worden. Voordat je begint, raden wij je aan om vooraf jouw kinderarts of Kind & Gezin te raadplegen.

Voor meer informatie raadpleeg ook onze voedingsschema’s of lees hier alles over starten met vaste voeding, en begin aan dit nieuwe avontuur vol ontdekkingen.