TUSSENDOORTJES voor je peuter

Naast de 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondmaaltijd), kun je je peuter 2-3 tussendoortjes per dag geven. Niet alleen voor de gezelligheid, maar omdat je kleine het nodig heeft. Goed dus als die tussendoortjes ook echt gezond zijn.

Tussendoortjes nodig voor de groei

Ook al lijkt je kind nog klein, je uk is al ongelofelijk gegroeid. Voorbeeld: een peuter van 3 jaar is, vergeleken met de geboorte al in lengte verdubbeld en weegt 4 tot 5 keer meer! Toegegeven, toen je kind nog een baby was, ging de groei het snelst. Maar ook tijdens het 2e en 3e jaar groeit je kind nog hard. Dat merk je wel aan al die nieuwe kleding die je maar blijft kopen.

Daarom een tussendoortje

Voor die gezonde groei heeft je kind eten nodig. Daarin zitten namelijk de eiwitten, vitamines, mineralen, vetten en calorieën die belangrijk zijn om te kunnen groeien. Maar met 3 gezonde hoofdmaaltijden redt je peuter het niet. Daarmee kan je uk niet binnenkrijgen wat er nodig is. Alleen al omdat het maagje van een peuter 5 keer kleiner is dan die van een volwassene. Zo heel veel kan een peuter per keer dus nog niet eten. Daarom: gezonde tussendoortjes to the rescue. Zet ze in om ervoor te zorgen dat je peuter op een dag binnen kan krijgen wat nodig is.

Wat zijn gezonde tussendoortjes voor je uk?

Dit kun je geven op zo’n tussendoortjesmoment:

  • Vers fruit. Dat kan natuurlijk een banaan zijn, een bakje aardbeien of een mandarijn. Maar maak ook eens een vrolijke fruitsalade, bestrooi appelpartjes eens met kaneel of pureer fruit en vries in, zodat je fruitijsjes hebt. Olvarit knijpfruitzakjes zijn ook een gezond tussendoortje.
  • Rauwe groenten. Denk aan snoeptomaatjes (wel even halveren zodat de kans op verslikken kleiner is), plakjes komkommer, (reepjes) worteltjes, reepjes zoete paprika. Of maak een monkey platter. Dat is een schaal met verschillende soorten groente en fruit. Lekker met een zelfgemaakte hummus of een kwark-kruidendipje.
  • Een beschuit of cracker. Lekker (en gezond) met 100% pure pindakaas, plakjes aardbei, plakjes gekookt ei, appelstroop of avocado.
  • Een klein (krenten)bolletje
  • Een klein schaaltje rozijntjes of gedroogde cranberry’s
  • Een soepstengel. Kies het liefst wel voor producten waar zo min mogelijk suiker of zout aan toegevoegd is. Aan soepstengels voor volwassenen wordt vaak zout toegevoegd. Kies daarom voor de varianten die speciaal voor peuters zijn ontwikkeld
  • Een schaaltje kwark of yoghurt, met eventueel wat vers fruit of vruchtenmoes
  • Een klein bekertje groentesoep
  • Glaasje tomatensap
  • Volkoren rijstwafel

Tip: geef tussendoortjes niet te dicht op een hoofdmaaltijd. Zo voorkom je dat je peuter bij die hoofdmomenten geen honger meer heeft

Een bekertje drinken

Geef je kindje bij het tussendoortje altijd een bekertje drinken. Per dag heeft je kleintje zo’n 1000 ml vocht nodig, dat zijn zo’n 5-7 bekertjes. Ook borstvoeding, peutermelk en gewone melk tellen daarbij mee. Naast die melkvoeding heeft je kind ook andere dranken nodig. Water en lauwe (vruchten)thee zonder suiker hebben de voorkeur. Water kun je ook een smaakje geven. Maak een grote kan, dat is niet alleen lekker, maar staat ook nog eens gezellig. En zelf neem je natuurlijk ook een glaasje!

Water met een smaakje

Lekkere combi’s:

  • met plakken sinaasappel en een kaneelstokje
  • met partjes limoen en takjes munt
  • met aardbeien, citroen en een takje basilicum
  • met komkommerlinten en een drupje citroen
  • met stukjes watermeloen en takjes munt
  • met schijfjes komkommer en appel

Suikerrijke drankjes

Het was je vast al opgevallen: vruchtendranken, vruchtensap, diksap, limonadesiroop en gezoete zuiveldranken staan niet bij de gezonde favorieten. Dat is niet voor niets. Als je je peuter zoete dranken geeft, went je uk aan de zoete smaak en wordt het steeds lastiger gewoon water of thee zonder suiker te geven. Daarnaast zijn die zoete drankjes niet goed voor het gebit. Tandglazuur wordt sneller aangetast en gaatjes ontstaan veel sneller. En tot slot: kinderen die gezoete dranken drinken, zitten snel vol en hebben daardoor minder eetlust bij de hoofdmaaltijden. Heb jij een peuter in huis die al gewend is aan zoete dranken? Goed nieuws: je kunt je kind langzaam laten wennen aan minder zoete dranken. Bijvoorbeeld door sap en siroop met steeds een beetje meer water te verdunnen.