Overzicht

Gehaktbrood op Vlaamse wijze

  • Hoofdgerecht
  • 45 min bereiden
  • Ik ben zwanger

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor 2 personen
  • 500g gemengd gehakt (kalfs/varkens)
  • 1 el mosterd
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 500 g stoofappel
  • 300 g aardappelen
  • boter
  • Peper, zout, suiker
  • Benodigheden: ovenschotel, oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°

  2. Pel de ui en snipper in heel kleine stukjes

  3. Meng het gehakt met het ei, de ui, het paneermeel en de mosterd. Gebruik hiervoor een houten lepel. Kruid met peper en zout.

  4. Kneed de gehaktbal tot een mooi broodje

  5. Bak het gehaktbrood 3 à 4 minuten aan elke kant in bruisende boter, zodat het een goudbruin korstje krijgt.

  6. Leg het vleesbrood in een ovenschotel

  7. Schuif het gehaktbrood in de hete oven van 180° gedurende 40-50 minuten

  8. Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar in water met een snuifje zout

  9. Schil de appelen en snij het vruchtvlees in grove stukken

  10. Smelt boter in een stoofpot en doe de appelen erbij. Roer en voeg daarna een bodem water toe. Zet het deksel gekanteld op de pot en stoof het fruit zacht.

  11. Roer de appelmoes en voeg eventueel wat suiker toe.

  12. Snij het gehaktbrood in plakken van ongeveer een centimeter dik. Serveer het vlees met de gestoofde appelen en de gebakken aardappelen. Werk de borden af met wat scherpe kwaliteitsmosterd.