Geen zin in eten tussen het puffen door
Door de intensiteit van de bevalling en de pijn kan het zijn dat je niet aan eten moet denken tussen de weeën door. Begrijpelijk. Zeker als je je ook nog eens misselijk voelt. Je bent ook helemaal niet verplicht om iets te eten als je bevalling begonnen is. Als je misselijk bent en toch iets eet, is de kans groot dat je eten omhoogkomt. En dat kun je wel missen op dat moment. Luister dus naar je lichaam. Eten moet niet tijdens de bevalling, het mag wel.
Wel behoefte aan eten tijdens de bevalling
Een bevalling kan úren duren. Je lichaam levert een topprestatie en kan, zeker als je lang bezig bent, wel wat energie gebruiken. Als de ontsluiting lang duurt, is dat eigenlijk topsport voor je lichaam. Als je dan iets wilt eten, is het verstandig om iets kleins te nemen. Zo zit het eten niet in de weg als je mag beginnen persen.
Goed om te weten: tijdens de ontsluitings- en persweeën gaat bijna al je energie naar je baarmoeder en staat je spijsvertering op een laag pitje. Daardoor blijft eten lang in je maag zitten en dat kan een vervelend gevoel geven. Neem daarom bij voorkeur iets kleins wat licht verteerbaar is zoals een toast of cracker met jam, wat fruit, een potje yoghurt, een kommetje soep of bouillon of een boterham met honing.
Drinken tijdens de bevalling
Van puffen krijg je een droge mond. Waarschijnlijk heb je dus wel behoefte aan wat drinken tussendoor. Dat is geen probleem! Vergeet ook niet te drinken als je bevalling wat langer duurt. Drinken met een rietje kan handig zijn, zodat je kunt blijven liggen als dat tijdens de bevalling je favoriete houding is. Neem gewoon waar jij zin in hebt, bijvoorbeeld water, sap, water met limonadesiroop, bouillon, thee of (karne)melk.
Eten na de bevalling
De medium gebakken biefstuk, de sushi of de gerookte zalm: alles wat je de afgelopen maanden hebt moeten missen, mag je na de bevalling weer eten. Geniet ervan. En vergeet ook de suikerbonen niet.
Je kunt nu bijna alles weer eten en drinken. Met sommige dranken zoals cafeïnehoudende dranken, anijsdranken en venkelthee kun je beter niet overdrijven. En vooral met alcohol is het oppassen geblazen als je borstvoeding geeft. Het is beter geen alcohol te drinken.
Verder kan je lichaam wel wat extra energie gebruiken als je borstvoeding geeft. Er wordt geadviseerd om van sommige voedingsmiddelen zoals brood en vis/vlees/peulvruchten wat meer te eten. Als je flesvoeding geeft, kun je de geadviseerde hoeveelheden aanhouden die gelden voor vrouwen die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven.