ETEN TIJDENS de BEVALLING, en erna

Misschien heb je geluk en duurt jouw bevalling, van eerste (ontsluitings)wee tot laatste perswee enkele uren. Maar de kans is groot dat je langer aan het werk bent. Dan kun je tussen de weeën door wel wat energie gebruiken. Je eet dan het beste iets kleins, iets wat licht verteerbaar is zoals een cracker met honing of een schaaltje yoghurt.

Geen zin in eten tussen het puffen door

Door de intensiteit van de bevalling en de pijn kan het zijn dat je niet aan eten moet denken tussen de weeën door. Begrijpelijk. Zeker als je je ook nog eens misselijk voelt. Je bent ook helemaal niet verplicht om iets te eten als je bevalling begonnen is. Als je wel eet ondanks de misselijkheid, is de kans groot dat je eten omhoog komt. En dat is niet prettig als je ligt te puffen. Luister dus naar je lichaam. Eten moet niet tijdens de bevalling, het mag wel.

Wel behoefte aan eten tijdens de bevalling

Een bevalling kan úren duren. Je lichaam levert een topprestatie en kan, zeker als je lang bezig bent, wel wat energie gebruiken. Als de ontsluiting lang duurt, ben je eigenlijk met een topprestatie bezig. Wanneer je dan iets wilt eten, is het verstandig om iets kleins te nemen. Zo zit het eten je niet in de weg als je mag gaan persen.

Goed om te weten: tijdens de ontsluitings- en persweeën gaat bijna al je energie naar je baarmoeder en staat je spijsvertering op een laag pitje. Hierdoor blijft eten lang in je maag zitten en dat kan een vervelend gevoel geven. Neem daarom bij voorkeur iets kleins wat licht verteerbaar is zoals een beschuit of cracker met jam, wat fruit, een schaaltje yoghurt, een kommetje soep of bouillon of een snee brood met honing.

Drinken tijdens de bevalling

Van puffen krijg je een droge mond. Waarschijnlijk heb je dus wel behoefte aan wat drinken tussendoor. Dat kan ook gewoon! Drink ook zeker als je bevalling wat langer duurt. Drinken met een rietje kan handig zijn, zodat je kunt blijven liggen als dat tijdens de bevalling je favoriete houding is. Neem gewoon waar jij zin in hebt, bijvoorbeeld water, sap, water met limonadesiroop, bouillon, thee of (karne)melk.

Eten ná de bevalling

De medium gebakken biefstuk, de sushi of de gerookte zalm: alles wat je de afgelopen maanden hebt moeten missen, kan nu weer als je bevallen bent. Geniet ervan. En vergeet ook de beschuit met muisjes niet.

Je kunt bijna alles nu weer eten en drinken. Met sommige dranken zoals cafeïnehoudende dranken en anijsdranken en venkelthee kun je beter matig zijn. En vooral met de alcohol is het oppassen geblazen als je borstvoeding geeft. Het is beter geen alcohol te drinken.

Verder kan je lichaam wel wat extra energie gebruiken als je borstvoeding geeft. Van sommige voedingsmiddelen zoals brood en vis/vlees/peulvruchten wordt wat meer geadviseerd. Als je flesvoeding geeft, kun je de geadviseerde hoeveelheden aanhouden die gelden voor vrouwen die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven.

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders