Gezondheid en verzorging

De nageboorte

Zodra je baby is geboren, zit het harde werken er bijna op. Als je kindje uit je buik is, moet je nog wel bevallen van de placenta. De nageboorte.

Deze placenta, ook wel de moederkoek genoemd, zorgde er de afgelopen negen maanden voor dat je baby’tje voldoende voedingsstoffen en zuurstof kreeg. Na de geboorte is de placenta niet meer nodig en daarom komt deze los van de baarmoederwand. Het bevallen van de placenta wordt de nageboorte genoemd.

Het loslaten van de placenta

Als je eindelijk je hummeltje in je armen hebt, heb je waarschijnlijk minder aandacht voor wat er verder met je gebeurt. Maar je zult merken dat je baarmoeder ook na de geboorte nog samentrekt. Meestal gebeurt dit iedere vijf minuten. Deze naweeën zorgen ervoor dat de placenta loskomt van de baarmoederwand en kan worden geboren."

Het versnellen van de nageboorte

Soms laat de geboorte van de placenta iets langer op zich wachten. Wanneer dit zo is, zal de verloskundige je een injectie geven met oxytocine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder krachtig samentrekt."

Informatie uit de moederkoek

Als je bevallen bent van de placenta, wordt deze goed bestudeerd. Er wordt gekeken of de moederkoek er normaal uitziet, compleet is en of het gewicht normaal is. Hieruit kan worden opgemaakt of de placenta tijdens je zwangerschap zijn werk goed heeft gedaan. Dit is belangrijke informatie voor de gezondheidstoestand van je baby en voor eventuele volgende zwangerschappen. Heb je vragen over de nageboorte? Stel deze dan aan je gynaecoloog."

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 39

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.