Nutricia baby

Thuis of in het ziekenhuis, waar beval jij?

Weet jij al waar je het liefst wil bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? Het kan een lastige keuze zijn, en iedereen vindt er wel iets van. Ben je er nog niet over uit? Check onze lijstjes.

Eigen keuze

Verloopt je zwangerschap normaal en heb je geen medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen? Dan kun je samen met je partner beslissen of je kiest voor een thuisbevalling of dat je liever in het ziekenhuis wilt bevallen. Misschien weet je al wat je wilt, maar als je twijfelt kan het helpen om te kijken welke argumenten er zijn om te kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. 

Thuis bevallen

Thuis bevallen kan alleen als er geen medische indicatie is en je zwangerschap normaal verloopt. De kraamverzorgster komt dan ook direct bij je thuis helpen met de bevalling en zorgt ervoor dat na de bevalling alles opgeruimd en schoon is. Zo kan je in je eigen, frisse bed bijkomen van de bevalling, samen met je partner en je kersverse baby. 

Waarom zou je kiezen voor een thuisbevalling? 

 • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en na de geboorte meteen in je eigen bed
 • Je hoeft niet puffend en al naar het ziekenhuis
 • Je kunt staan, lopen, liggen, douchen en hangen zoals je zelf wilt
 • Zuurstof, medicijnen, infuus… de verloskundige heeft van alles bij zich voor de eerste extra zorg
 • Je hebt meer privacy
 • Als je al kinderen hebt, hoef je geen oppas in te schakelen

Bevallen in het ziekenhuis

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Ook daar begeleidt je eigen verloskundige de bevalling. En als er complicaties zijn, is een gynaecoloog of kinderarts binnen no time bij je bed. 

Waarom zou je kiezen voor een ziekenhuisbevalling? 

 • Bij complicaties tijdens de bevalling hoef je niet naar het ziekenhuis te racen
 • Er zijn altijd artsen en alle medische apparatuur in de buurt voor het geval dat
 • Er zijn meer mogelijkheden voor pijnbestrijding
 • Je hebt geen gedoe thuis
 • Als je al kinderen hebt, staan ze niet onverwacht naast je bed

Kiezen waar je wilt bevallen

Het is misschien nog moeilijk kiezen waar je wilt bevallen, maar vaak krijg je in de loop van je zwangerschap steeds meer zelfvertrouwen. Het kan ook helpen om naar een voorlichtingsbijeenkomst in het ziekenhuis te gaan. Probeer de komende tijd bij jezelf na te gaan waar je je het prettigst bij voelt. Bedenk dat de keuze voor thuis bevallen geen definitieve keuze hoeft te zijn. Als je tijdens je thuisbevalling opeens toch liever naar het ziekenhuis wilt gaan, dan kan dat ook altijd. Maak je dus niet te druk als je het nog niet helemaal zeker weet. Bespreek je twijfels wel met je gynaecoloog. Het belangrijkste is dat jij je tijdens de bevalling veilig en ontspannen voelt!