Nutricia baby

Die vreselijke ochtendmisselijkheid

Zeker de eerste maanden van de zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. Sommigen vooral ‘s ochtends, anderen juist ‘s avonds en de echte pechvogels zijn de hele dag misselijk …

Waardoor ben ik misselijk?

Het is niet precies bekend waarom je misselijk wordt tijdens de zwangerschap. Er lijken verschillende factoren mee te spelen. Als je veel last hebt van stress of emoties kun je sneller misselijk worden. Het hormoon oestrogeen, dat nu meer aanwezig is in je lichaam, kan voor veranderingen zorgen en ook het zwangerschapshormoon HCG speelt wellicht een rol. Als je hormonen wat meer in balans zijn en je lichaam aan alle veranderingen gewend is, neemt de misselijkheid vaak vanzelf af. Ook kan het je helpen wat meer rust in te bouwen.

Goed om te weten: niet iedere vrouw is misselijk tijdens de zwangerschap! Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jij je helemaal prima voelt. Iedere vrouw is anders.

Hoe lang duurt zwangerschapsmisselijkheid?

Meestal begint de zwangerschapsmisselijkheid als je ongeveer 6 weken zwanger bent. Door zwangerschapsmisselijkheid kun je je erg slecht voelen. Het goede nieuws: meestal verdwijnt de misselijkheid vanzelf na de eerste 16 weken. Blijf je langer misselijk, dan ben jij een van de pechvogels. Alleen al de geur van iets wat je niet lekker vindt, kan je misselijk maken.

Tips tegen misselijkheid als je zwanger bent

Je kunt wel proberen de klachten te beperken. Maar wat voor de ene persoon heel goed werkt, hoeft bij de ander geen effect te hebben. Zoek dus vooral wat voor jou werkt en probeer verschillende tips uit:

  • Rust is belangrijk. Want slaapgebrek en stress kunnen de misselijkheid aanwakkeren. Luister dus goed naar je lichaam en gun jezelf zoveel mogelijk rust
  • Probeer vaak op de dag kleine beetjes te eten. Hoe onnatuurlijk het ook voelt, het helpt vaak om iets kleins te eten zodra je de misselijkheid voelt opkomen. Dat kan een toast of cracker zijn, een boterham, wat fruit, een potje pudding of yoghurt of wat rauwkost
  • Drink ook regelmatig kleine slokjes. Zo vul je het vocht dat je eventueel verliest door te braken, weer aan. Daarnaast helpt het om sowieso voldoende te drinken. Soms is de misselijkheid het gevolg van te weinig vocht in je lichaam

Leg eventueel iets te eten klaar op je nachtkastje dat je kunt opeten voordat je opstaat. Bijvoorbeeld een voorverpakte cracker of een mandarijntje. Blijf nog een half uurtje liggen nadat je gegeten hebt en sta dan pas op. Of laat je partner een ontbijtje op bed maken. Zo kun je de dag rustig beginnen en is de kans op ochtendmisselijkheid kleiner

Koffie, vis en sterk gekruid eten

Word jij misselijk van sterk gekruid eten, koffie en eten met een sterke geur (zoals vis)? Schrap ze dan (tijdelijk) uit je voeding. En probeer ze over enkele weken gewoon nog eens. Misschien verdraag je de geur van een stukje gebakken vis dan wel weer. Als je tijdens het koken al misselijk wordt, vraag dan eens of iemand anders wil koken. Lust je geen vis of heb je er tijdelijk geen zin in, gebruik dan een supplement.

Al mijn eten komt er weer uit

Als je door de misselijkheid helemaal geen eten binnenhoudt, is het verstandig dat te melden bij je verloskundige, gynaecoloog of arts. Zij kunnen bepalen of eventuele volgende stappen nodig zijn.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 9