Nutricia baby

Voldoende calcium nu je zwanger bent

Zei je moeder vroeger wel eens dat je je melk moest drinken omdat je daar sterke botten van kreeg? Ze had wel een beetje gelijk. Voor de opbouw van sterke botten is namelijk calcium nodig en dat zit ruim in melk. Nu je zwanger bent, is calcium extra belangrijk.

Als jij iedere dag zorgt voor genoeg calcium in je voeding, profiteren jij en de kleine in je buik daarvan. Tijdens de zwangerschap groeien en ontwikkelen de botten van je kind zich al. Botten zijn opgebouwd uit calcium en dat kan ons lichaam niet zelf maken. De calcium die jij nu via je eten binnenkrijgt, wordt gebruikt voor de opbouw van de botten van je baby. Maar het speelt ook een rol bij de celdeling en het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Belangrijk voor je baby dus!

Hoeveel calcium heb je nodig tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan calcium hoger. De aanbeveling voor zwangeren is 1000 mg calcium per dag. Je haalt dat door iedere dag 300 tot 450 ml melkproducten te nemen en 40 gram kaas te eten. Want zuivel zit boordevol calcium. Neem dus ongeveer 2-3 bekers of schaaltjes melkproducten en 2 plakken kaas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit yoghurt, kwark, melk en karnemelk. Neem het liefst de ongezoete producten. Wat kaas betreft telt elke kaas mee. Let alleen op met rauwmelkse kaas. Lees er hier meer over. Drink je geen gewone zuivel, gebruik dan een zuivelvervanger waaraan extra calcium is toegevoegd.

Waar zit calcium in?

Calcium zit in verschillende voedingsmiddelen. Maar deze producten staan er vooral om bekend:

  • Melkproducten zoals melk, yoghurt, kwark en karnemelk
  • Kaas

Deze producten bevatten ook calcium, maar een stuk minder. Toch helpen ze je om voldoende calcium binnen te krijgen, omdat ze echt bij een gezonde voeding horen:

  • (Volkoren)brood
  • Groenten
  • Noten
  • Aardappelen
Product Portie Mg Calcium
Halfvolle kwark
Schaaltje 150 gram
190
Halfvolle melk
Glas van 150 ml
185
Kaas 48+
1 plak van 20 gram
165
Sperziebonen 200 gram

110

Broccoli 200 gram
65
Gemengde noten
Handje van 25 gram
20
Volkorenbrood
1 snee
20
Aardappelen 200 gram
10

Met deze tips krijg jij meer calcium binnen

Hou jij niet zo van een beker melk? Je kunt melk ook verwerken in:

Of zorg dat je calcium op een andere manier binnenkrijgt:

De vriendschap tussen calcium en vitamine D

Feit: zonder vitamine D kan je lichaam weinig met de calcium uit je voeding. Vitamine D is namelijk nodig om calcium op te nemen uit je voeding en in te bouwen in de botten. Het is een bijzondere vitamine, omdat je het kunt aanmaken in je huid onder invloed van zonlicht. Maar ook in vette vis, eieren en lever zit vitamine D.
Nu je zwanger bent, heb je meer vitamine D nodig dan toen je niet zwanger was. Het is lastig om die hoeveelheid met je voeding binnen te krijgen. En ook regelmatig in de zon zitten, levert nog niet genoeg. Slik daarom, tijdens je zwangerschap, iedere dag 10 mcg vitamine D in de vorm van een supplement.