Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Baby 10 maanden oud

Na 10 maanden beweegt je baby steeds meer, en dit is een belangrijke ontwikkeling richting de eerste stapjes. Ook op andere gebieden ontwikkelt je kindje zich volop.

De groei van je baby na 10 maanden

Na 10 maanden wegen jongens doorgaans tussen de 7,5 en 11,5 kg en hun lengte bedraagt tussen 69 en 79,2 cm. Meisjes wegen tussen 7,2en 10,8 kg en zijn tussen 67 en 78 cm lang. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 42,2 en 47,9 cm bij jongens en tussen 41,5 en 46,9 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding na 10 maanden

Na 10 maanden eet je kleine drie maaltijden per dag. Hij start de ochtend met borstvoeding of opvolgmelk. Je baby kan ook een sneetje lichtbruin brood met margarine of Olvarit ontbijtgranen eten. Wat dacht je van een bananenpannenkoek op zondagochtend? 's Middags drinkt je baby moedermelk of opvolgmelk uit een fles, eventueel samen met een boterham met margarine of ontbijtgranen 's Avonds eet je baby een warme maaltijd. 

Tot de leeftijd van 1 jaar heeft je kleine tussen de 400 en 600 ml melk per dag nodig, verdeeld over 2 tot 3 porties. Tussen de maaltijden door geef je hem een bekertje of flesje water of kruidenthee samen met een fruithapje of een koekje. Bij het consultatiebureau krijg je advies over zijn voedingsschema. Ook kan je dit schema gebruiken om de hoeveelheid melk te bepalen die je baby nodig heeft.

Om goed te functioneren, hebben de hersenen van je kleine energie en voedingsstoffen nodig. De meest essentiële zijn omega 3-vetzuren, in het bijzonder ALA (alfa-linoleenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Omdat het lichaam van je kleine deze stoffen nog niet automatisch zelf aanmaakt, zitten ze in de voeding. Moedermelk is de beste voeding voor je baby. Als borstvoeding niet (meer) mogelijk is, kan je het beste kiezen voor opvolgmelk. Deze melk bevat de noodzakelijke voedingsstoffen voor je kindje.

De motoriek van je 10 maanden oude baby

Grove motoriek

Op zijn achterwerk, kruipend of op handen en voeten: je kleine beweegt zoals hij wil. Hij gebruikt meubels om zich op te trekken. Ook zal hij regelmatig vallen. Een traphekje installeren voorkomt dat hij de trap opklimt. Om je kleine aan te moedigen de eerste stapjes te zetten, kan je zijn handen vastpakken. Zo leert je baby zich aan iets minder stabiels vast te houden. 

Fijne motoriek

Je kleine probeert vanalles vast te pakken. Hij onderzoekt alles, vooral dingen die geluid maken. Je kleine eet graag met zijn vingers. Als hij eenmaal weet hoe hij dingen vast kan pakken, weet hij ook hoe hij er mee kan gooien. De knuffels en het speelgoed vliegen regelmatig door de kamer. 

Taal

Je kleine kan steeds duidelijker maken wat hij bedoelt. Je baby gebruikt gebaren en gezichtsuitdrukkingen om zich goed verstaanbaar te maken. Hij weet dat handen schudden een groet is. Dáág! Zwaaien kan hij als de beste. Ook begrijpt hij steeds meer woorden.

Het slaapritme van je baby

De dagen van je baby zijn zo gevuld, dat 's avonds de vermoeidheid kan toeslaan. Bij andere baby's kan het voorkomen dat ze zo opgewonden zijn, dat ze niet makkelijk naar bed gaan. Rituelen helpen je kleine om rustig te gaan slapen. 

Je hoeft je baby 's nachts niet meer wakker te maken voor een nachtvoeding. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je kleine weer vol energie begint aan de volgende dag. Van verhaaltjes voorlezen krijgt je baby geen genoeg. Hij wil wel een tweede of zelfs een derde verhaal. Geef aan wat het laatste verhaaltje is en hou je eraan.

Probeer je goede humeur te bewaren als je je baby naar bed brengt. Dit stelt hem gerust en je helpt hem zo om in slaap te vallen. Dekbedden en kussens zijn nog steeds niet nodig om je baby een goede nachtrust te bezorgen.

Spelletjes voor baby’s van 10 maanden

  • Wassen kan vanaf nu in een bad, als je er een hebt. Na het spelen en badderen ben je zelf ook lekker nat.
  • Een anti-slipmat helpt voorkomen, dat je baby valt.
  • Spelletjes in bad brengen hem veel plezier. Je loopt natuurlijk wel het risico om nat te worden! Bekers en bakjes zijn leuk om mee in het water te spelen.
  • Je kleine leert steeds meer woorden als jij hem voorleest. Het aanwijzen van de afbeeldingen in het boek helpen hem het verhaal te begrijpen.