HERSEN­ONTWIKKELING 10-12 maanden

Als je baby tussen de 10 en 12 maanden oud is, gaat zijn ontwikkeling nog altijd even hard. Zijn hersenen ontwikkelen zich volop.

De ontwikkeling van je baby van 10 tot 12 maanden Als je baby tussen de 10 en 12 maanden oud is, gaat zijn ontwikkeling nog altijd even hard. Zijn hersenen ontwikkelen zich volop. Waarschijnlijk doet je kindje allerlei spannende nieuwe dingen. Zo laat hij misschien nieuwe geluidjes horen, doet hij papa en mama na en herkent hij zijn favoriete poppetjes in leesboekjes. Gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. We zetten wat tips voor je op een rijtje

Elke dag leren

Als je bedenkt hoeveel je baby op dit moment leert, krijg je een indruk van hoe enerverend zijn leventje voor hem is. Hij ontdekt elke dag nieuwe dingen en nu hij wat ouder wordt, zie je ook steeds meer van zijn persoonlijkheid. Herken je al dingen?

Op dit moment ontwikkelen de hersenen van je kindje zich met name op 4 gebieden:

  • Coördinatie: je baby krijgt steeds meer controle over zijn lichaam. Belangrijk voor zijn bewegingen, zoals kruipen of leren lopen. Maar ook voor het eten met een lepel en spelen met speelgoed is een goede coördinatie nodig.
  • Praten: het schattige gebrabbel begint al steeds meer op echte woordjes te lijken. ‘Mama’ en ‘dada’ komen meestal het eerst, maar sommige kinderen beginnen met dierengeluiden die ze hebben gehoord in liedjes. Met ‘baaa’ als bekende favoriet!
  • Emoties en sociaal gedrag: baby’s zijn geboren na-apers. Door voortdurend naar anderen te kijken, leren ze hoe de wereld in elkaar zit en hoe dingen werken. Ze nemen alles in zich op: gezichtsuitdrukkingen, stemmen, woorden en acties. Op die manier leren ze met hun babykennis belangrijke dingen over emoties en relaties en leggen ze ook de basis voor onafhankelijkheid. 
  • Visuele ontwikkeling: het gezichtsvermogen van je baby is nu net zo goed als van een volwassene. Zijn geheugen verbetert ook. Je kindje wordt dus beter in het herkennen van dingen, vormen en kleuren.

De juiste voeding voor je baby’s hersenen

Alles wat je kindje leert, of het nu gaat om lachen, stappen of kleuren, hangt samen met zijn hersenontwikkeling. En daarvoor is gezonde voeding nodig. Laat je kindje dus gevarieerd en gezond eten. Zorg er daarbij ook voor dat hij voldoende ijzer binnenkrijgt, want dat ondersteunt de hersenontwikkeling. IJzer vind je in rood vlees, eieren, spinazie, volkoren brood, tuinbonen, broccoli en sperziebonen. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer goed wordt opgenomen in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je kindje het ijzer gemakkelijker op. Geef bijvoorbeeld fruit of bij de broodmaaltijd. De Omega-3 vetzuren, zoals ALA, ondersteunen de hersenontwikkeling van je kindje. Deze vind je o.a. in vette vis, zoals zalm en makreel.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!