Nutricia baby

Borstvoeding geven in het openbaar?

Handig: moedermelk is altijd op voorraad en op temperatuur. Ook als je niet thuis bent. Maar waar kun je rekening mee houden als je in het openbaar wil voeden?

Even wennen

Het kan even wennen zijn, de borst geven terwijl je niet thuis bent. Want wat zijn de reacties in je omgeving, voel jij je er comfortabel bij en drinkt je baby gewoon? Je zult merken dat het gemakkelijker gaat dan je dacht. Geef jezelf de tijd om er aan te wennen, en dan gaat het straks gewoon vanzelf. Ga bijvoorbeeld eerst bij iemand op bezoek die je erg goed kent en bij wie je je op je gemak voelt. Een vriendin, zus of je ouders bijvoorbeeld. Ging dat gemakkelijk? Voed dan eens op een andere plek en ontdek dat ook voeden in het openbaar heel natuurlijk is.

Zo maak je het jezelf makkelijker

Voel jij je (nog) niet helemaal op je gemak als je baby buitenshuis honger krijgt? Misschien helpen deze tips:

  • Ben je op een drukker feestje of zijn er mensen bij wie je je wat ongemakkelijk voelt? Vraag dan of er een plekje is waar je even rustig alleen kunt voeden.
  • Vind je het vervelend dat iedereen in een restaurant of café je kan zien? Zoek een rustig plekje aan de rand en ga met je rug naar de andere mensen toe zitten.
  • Goed om te weten: er zijn handelszaken, musea… die laten zien dat je welkom bent om er te voeden. Je herkent deze zaken aan het speciale ‘wegwijsborstvoeding’ logo. Hier vind je locaties bij jou in de buurt. Weet wel dat je altijd en overal het recht hebt om borstvoeding te geven, sticker of niet.
  • Probeer een voeding niet uit te stellen omdat je liever thuis voedt. Een hongerige baby kan hard huilen en is uiteindelijk ook lastiger aan te leggen.
  • Draag eventueel een rekbare top onder je kleding. Je bovenkleding kan omhoog, de rekbare top kun je van boven net naar beneden over je borsten trekken. Zo blijft je buik bedekt.
  • Kleding met een voorsluiting, zoals een blouse of vest, bedekt ook wat meer dan alleen een trui of t-shirt. En er is zelfs speciale borstvoedingskleding te koop.
  • Een speciale borstvoedingsbeha waarvan je de cups afzonderlijk kunt openen, is een echte aanrader! Je baby komt dan makkelijk bij je borst.
  • Neem eventueel een sjaal of tetradoek mee als je de bovenkant van je borsten wat meer wil bedekken of voed je baby in een draagdoek. Je kind en borst zijn dan wat meer bedekt.
  • Voed eventueel een keer op jóuw verzoek vlak voor je vertrekt. Dan duurt het wat langer voor je baby weer honger heeft. Je zult trouwens merken dat de tijd tussen de voedingen ook langer wordt, als je kind wat ouder wordt. Dat maakt het wat makkelijker om even op pad te gaan zonder dat je buiten de deur hoeft te voeden.

Ook onderweg kun je borstvoeding geven. Lees er hier meer over.