Nutricia baby

Babyblues

Voel je je vlak na de bevalling verdrietig en ben je huilerig? Dan is de kans groot dat je last hebt van kraamtranen.

Kraamtranen of de baby blues

Voel je je vlak na de bevalling verdrietig en ben je huilerig? Dan is de kans groot dat je last hebt van babyblues. Het is de meest voorkomende en gelukkig ook de minst ernstige vorm van postnatale depressie. Maak je niet ongerust, meestal gaat het vanzelf over. Alles is nieuw en je ondergaat grote mentale en emotionele veranderingen. Geen wonder dat een heleboel moeders zich dan onzeker en verdrietig voelen. Mocht je vragen hebben of gewoon eens willen praten, ga dan naar je consultatiebureau of huisarts.

Waarom voel ik me zo?

Babyblues ontstaat zo’n drie tot tien dagen na de bevalling. Meestal voel je je huilerig en ben je snel geïrriteerd. Wetenschappers vermoeden dat dit komt door een combinatie van zwangerschapshormonen en de anticlimax na de bevalling. Maar omdat dit nooit is bewezen, is niet bekend hoe het precies komt.

Hoe lang duurt het?

Gelukkig heb je meestal maar een paar dagen last van de baby blues. Neem voldoende rust en zoek troost en steun bij familie en vrienden. Op die manier sleep je jezelf er het snelst doorheen. Mocht het na tien dagen nog steeds niet over zijn, neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts.

Hoe kunnen anderen je helpen?

Voel je je neerslachtig, dan doet een luisterend oor of een vriendschappelijke knuffel vaak wonderen. Wat je nu nodig hebt, zijn geduld en bevestiging van je partner, familie en vrienden. Willen zij je graag helpen, grijp dit aanbod dan met beide handen aan. Na een kopje thee en een praatje gaat het meestal al een stuk beter. Bedenk dat een heleboel moeders hetzelfde doormaken. Het is heel normaal. Met een beetje steun van je omgeving ben je binnen een paar dagen weer de oude.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand