Nutricia baby

Tijd voor jezelf

Het is erg belangrijk om een goede band met je kindje op te bouwen. Maar vergeet ook niet om tijd voor jezelf vrij te maken en te relaxen. Zo kun je jezelf weer opladen. Want niemand heeft iets aan een gestreste moeder. Het is heel normaal om af en toe wat tijd zonder je baby door te brengen. Voel je daar vooral niet schuldig over.

Waarom tijd voor jezelf zo belangrijk is

Zodra je de bevalling te boven bent en jij en je kindje een beetje aan elkaar gewend zijn, merk je misschien dat je behoefte krijgt aan wat tijd voor jezelf. Dat is heel normaal. Niets om je schuldig over te voelen.

Er zijn een hoop redenen waarom tijd voor jezelf belangrijk is.

  • Af en toe een korte pauze zorgt ervoor dat je er weer flink tegenaan kan. Grijp de kans om de dingen te blijven doen waar je voor de komst van je baby zo van kon genieten. Dat geeft energie.
  • Een goed gesprek of een interessante discussie met volwassenen doen je goed, zeker na een hele dag babygeluidjes maken. Maak er dus tijd voor vrij. 
  • Neem de tijd om af en toe te relaxen, dan kom je weer helemaal fris en vol enthousiasme terug bij je baby.
  • Als jij tijd aan jezelf besteedt, krijgt je partner ook de gelegenheid om een band op te bouwen met jullie kindje.

Schakel hulptroepen in

Schakel af en toe je vrienden en familie in om op je kindje te passen. Zo kun jij de dingen doen die je echt wilt of moet doen. Geniet van een rustig dagje op de bank, ga lekker naar de sportschool of laat je eens heerlijk verwennen bij de schoonheidsspecialiste.

Tijd voor elkaar

Ga er ook eens samen met je partner tussenuit. Een uitstapje zonder jullie baby zorgt ervoor dat jullie weer aan elkaar toekomen. Soms mis je misschien het intieme contact en de aandacht die jullie voor elkaar hadden toen jullie nog met z’n tweeën waren. Dat is heel normaal, veel kersverse moeders hebben er last van. Vertrouw je kindje toe aan een vriend of familielid en geniet samen met je partner van een ontspannende, romantische avond. 

Ontmoet andere moeders

Het is altijd waardevol om te praten met mensen die hetzelfde meemaken als jij. Je kunt zorgen delen en verhalen uitwisselen. Of het juist eens over iets heel ander hebben dan baby’s.

  • Babyzwemmen of een praatgroep voor moeders: het zijn leuke manieren om iets te ondernemen met je baby en andere kersverse ouders te ontmoeten. Houd in de gaten welke activiteiten er bij jou in de buurt georganiseerd worden en doe gewoon een keertje mee.
  • Zoek contact met andere moeders die je hebt ontmoet bij je zwangerschapscursus. Waarschijnlijk vinden zij het gezelschap ook fijn. 
  • Wil je anderen ontmoeten, maar kun je niet altijd de deur uit? Er zijn verschillende fora waar je kunt chatten met andere moeders die precies begrijpen wat je doormaakt.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 5 maanden