Voeding

Ijzertekort

Tijdens de peutertijd ontwikkelen de hersenen van je baby zich razendsnel. De hersenen van een peuter zijn zelfs 2x actiever dan die van een volwassene!

Om de nodige energie te hebben voor al dat leren, hebben ze een gevarieerde voeding nodig met voldoende ijzer. In dit artikel kom je te weten waarom ijzer zo belangrijk is voor je peuter.

IJzer is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen

Om nieuwe vaardigheden te kunnen aanleren, moeten de hersenen van je peuter op een normale manier ontwikkelen, dit om te kunnen giechelen en leren praten, of om een paar wankele stapjes te zetten of een eerste kunstwerkje in elkaar te krabbelen. Het is dus belangrijk om je baby dagelijks ijzerrijke voeding te geven.

Je peuter leert dagelijks bij

Op deze leeftijd gebruikt je peuter zijn hersenen voor vier belangrijke vaardigheden:

  • Fysieke ontwikkeling: een goede coördinatie is van cruciaal belang voor elke fysieke activiteit, dus ook om te leren stappen, een potlood vast te houden en een bal te vangen.
  • Taalontwikkeling: de eerste levensjaren zijn de periode bij uitstek om woordjes te leren.
  • Emotionele en sociale ontwikkeling: omgaan met andere mensen, het leren delen van speelgoed met andere kinderen en het opbouwen van goede relaties.
  • Visuele ontwikkeling: dit is voor je peuter een belangrijke periode voor het leren herkennen van voorwerpen, vormen en kleuren in de wereld om hem heen.

IJzertekort bij je peuter

Doordat je peuter grote hoeveelheden ijzer nodig heeft, kan hij snel ijzer tekort hebben als je hem onvoldoende voeding met een hoog ijzergehalte geeft. Als je peuter ijzer tekort heeft, is hij sneller moe en futloos.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 13 maanden

App

Nutricia baby app

Bijzondere momenten leg je eenvoudig vast, om te bewaren en delen met vrienden en familie.