Nutricia baby

Gezond eten als je zwanger bent? Vergeet het vet niet

Gezond eten is extra belangrijk nu je zwanger bent. Mocht je denken dat je dan zo min mogelijk vet moet eten, dan heb je het mis. Vet heb je nodig, voor je eigen lijf maar ook voor de ontwikkeling van jouw baby. Kies wel voor het juiste vet.

Waarom is vet gezond?

Vet hoort erbij. En echt niet alleen omdat het eten lekker laat smaken. Vetten zijn onmisbaar. Ze leveren jou en je kind energie en de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Bij heel mager eten loop je kans een tekort te krijgen aan deze vitamines. Daarnaast spelen vetten een rol als bouwstof voor cellen, hormonen en de hersenen. Dat geldt voor jou maar ook voor je baby. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan vet: het levert veel calorieën, waardoor je gewicht kan stijgen als je er veel van binnenkrijgt. Maar een gezonde portie vet doet veel goeds voor jullie beiden. 

Soorten vet: verzadigd en onverzadigd

Het is de truc vooral voor de juiste vetten te kiezen. Dat zijn onverzadigde vetten en die vind je in (vette) vis, olie, avocado, noten, zaden en vloeibare margarines. De vetten in snacks, koek, vet vlees, volle zuivel, kaas en roomboter zijn overwegend verzadigd vet en die zijn minder gezond. Daar eet je dus liever minder van. Maar hé, wees niet te streng voor jezelf. Heb je zin in een stuk taart of een zakje chips? Go for it! Je zwangerschap is niet de tijd om te lijnen. Als je maar zorgt voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding, dan krijgt je baby precies wat hij nodig heeft.

Het juiste vet voor je baby

De onverzadigde vetten zijn dus de way to go. Vooral omega 3 vetzuur DHA is goed voor je baby. DHA is namelijk een belangrijke bouwsteen van de hersenen van je baby. Je zou het misschien niet verwachten, maar hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet. Jouw lichaam levert DHA aan je baby tijdens de zwangerschap en daarna krijgt je baby het binnen via de borstvoeding. Om voldoende DHA aan je kindje te kunnen geven, is het belangrijk dat jouw voeding voldoende DHA bevat. DHA zit vooral in vette vis. Denk aan sardines, zalm of haring. Als jij een portie vis eet, haalt jouw lichaam er de gezonde vetten uit. En vervolgens gaat een deel hiervan naar de baby in je buik. Goed geregeld zo! Let wel even op welke soorten vis je eet, want voor rauwe en gerookte vis en voor roofvissen gelden nu je zwanger bent wat beperkingen. Lust je geen vis, of staat de geur van vis je nu tegen? Gebruik dan een omega-3 supplement met DHA.