Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Baby 12 maanden oud

Gefeliciteerd! Je kindje is alweer 1 jaar oud. Dit is hét moment om van de eerste stapjes en de eerste tekeningen te genieten. Je kleine is niet meer weg te denken uit jullie leven.

De groei van je baby na 12 maanden

Na 12 maanden wegen jongens over het algemeen tussen 8,1 en 12,3 kg en zijn ze tussen 71,1 en 82 cm lang. Meisjes wegen tussen de 7,8 en 11,6 kg en in lengte zijn ze tussen de 69,2 en 80,2 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 44,2 en 50,1 cm bij jongens en tussen 43 en 48,5 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding van je baby na 12 maanden

Als je kind één jaar oud is, dan eet hij drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag. Als je hem een lepel geeft, eet hij zelf. Het eten zal niet altijd in zijn mond belanden. Je kunt nu ook wat kruiden aan de voeding toevoegen. Voeg zout nog even niet toe.

Naast die maaltijden mag je nu twee tussendoortjes per dag geven. Zo kun je 's ochtends, als snack om 10 uur, je kind in fijne stukjes gesneden fruit of een yoghurt geven. Geef bij dit tussendoortje een glaasje water of een beker kruidenthee. Als middagsnack kan je een portie fruit aanbieden. Je kunt ook kiezen voor Olvarit fruitpotje, een Olvarit knijpzakje of yoghurt als je kind die 's morgens nog niet gegeten heeft (maximaal 100 ml per dag).

Je kleine heeft naast die gezonde en afwisselende voeding ook nog 300 ml melkproducten per dag nodig. Geef ook af en toe water, lichte lauwe thee of verse soep tussen de maaltijden door. Geef je je baby flesvoeding? Dan kun je nu overschakelen op dreumesmelk.

Gebruik ons voedingsschema voor baby's vanaf 1 jaar als voorbeeld om de maaltijden van je kindje te plannen.

De motoriek van je 12 maanden oude baby

Als je kind de leeftijd van 1 jaar bereikt, zie je duidelijke verschillen in de ontwikkeling tussen kinderen. Dit is zeker niet iets om je zorgen over te maken. Elk kindje is anders en ontwikkelt zich op eigen tempo.

Grove motoriek

Terwijl sommige kinderen zich graag op hun handen en voeten verplaatsen, blijven andere liever kruipen. Het grootste deel van de kinderen van 1 jaar kan al voorover leunen. Ze aarzelen niet om de trap af te gaan door over hun billen te glijden.

Misschien kan je kindje al lopen door zich vast te houden aan meubels of jouw hand. Een kind dat er snel bij is, zie je soms alleen de eerste stapjes zetten. Dit gaat natuurlijk samen met de nodige valpartijen. Het is belangrijk om op te letten. Je hoeft je geen zorgen te maken. Laat hem de tijd nemen, want van al die valpartijen leert hij. 

Fijne motoriek

Als je kind 12 maanden is, zal hij dingen steeds beter vast kunnen pakken. Hierdoor kan je kleine bijvoorbeeld dikke pagina's van een boek omslaan. Je kleine kan ook al een potlood vasthouden. Voorwerpen die gevaarlijk zijn voor je kleine berg je veilig op. 

Taalontwikkeling

De taal van je kind ontwikkelt zich steeds meer. Je kleine begrijpt nu ook de meeste vragen die je stelt. Hij kan je aanwijzen wat hij wil. Hij laat zeker van zich horen als hij ontevreden is. Je kleine schudt dan met zijn hoofd of gooit met wat er in de buurt te vinden is.

Na 12 maanden leert je kind zichzelf te herkennen in de spiegel. Bovendien ontwikkelt zijn geheugen zich. Je kleine weet nu wat van hem is en wat niet. Hij houdt alles het liefst voor zichzelf. Als dit nog niet het geval was, dan klinkt er vanaf nu heel de dag door 'mama' en 'papa'.

Het slaapritme van je baby

Elk kind is natuurlijk anders en de ontwikkeling kan van kind tot kind behoorlijk verschillen. Probeer niet te veel te vergelijken met anderen. Jouw kind maakt zijn eigen ontwikkeling door.

Over het algemeen geldt, dat rond de eerste verjaardag van je kind de nachten rustig zijn. Je kleine slaapt tussen de 8 en 10 uur per nacht. Het aantal dutjes neemt ondertussen verder af. Een klein dutje in de namiddag is vaak genoeg om je baby tot 's avonds in vorm te houden.

Het vertrouwde bedritueel is een gezellig moment. Je kunt je kind het beste op een vaste tijd in bed leggen. Eerst lees je nog voor of zing je een slaapliedje. Jullie hebben inmiddels een eigen ritueel, dat voor je kind heel herkenbaar is. Het is een fijn moment om de dag samen af te sluiten. Heeft je kind moeite om in slaap te vallen? Lees hier onze slaaptips.

Spelletjes voor baby’s van 12 maanden

Je kind kan steeds meer en geniet hiervan. Met deze spelletjes doe je hem een groot plezier:

  • Samen in de zandbak spelen. Het zand voelt wat gek, maar al gauw bakken jullie lekkere zandtaartjes.
  • De kunstenaar in de dop ontdekt het potlood. Die eerste tekening verdient zeker een plekje op de koelkast.
  • Samen met jouw torens bouwen vind je kind leuk. Jij bouwt en hij gooit om. Of wisselen jullie het af? Ook ander educatief speelgoed waarmee je kleintje bijvoorbeeld vormen leert herkennen zijn leuk.
  • Tuurlijk ben je trots op je kleine. Hij zal glimmen van trots als jij hem een compliment geeft. Is het even moeilijk? Dan help je hem.