Nutricia baby

Wennen aan het moederschap

Natuurlijk is de komst van een kindje fantastisch. Maar het is ook een ingrijpende gebeurtenis die je leven totaal op z’n kop zet

Wennen aan het moederschap

Natuurlijk is de komst van een kindje fantastisch. Maar het is ook een ingrijpende gebeurtenis die je leven totaal op z’n kop zet. Logisch dat het even duurt voordat je helemaal gewend bent aan je baby. Alles is nieuw en als kersverse moeder moet je de routine nog onder de knie krijgen. Soms ben je onzeker en kan de moed je best even in de schoenen zakken. Dat is heel normaal. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Het kan helpen om met andere moeders te praten over je ervaringen. Of stel je vragen op het consultatiebureau. 

Wees niet te streng voor jezelf

Als je net een baby hebt gekregen, kun je je soms onzeker voelen. Dat is helemaal niet erg. Bedenk dat alles steeds gemakkelijker wordt. Langzamerhand raak je gewend aan de routine van je kindje. Focus in de eerste weken op je baby en op jezelf. Onthoud dat je niet alles zelf hoeft te doen: je mag best de hulp inschakelen van familie en vrienden. Op die manier bewaak je je grenzen en houd je alles beter in de hand. 

Raak vertrouwd met de basisbeginselen

Twijfel niet te veel aan jezelf. Het heeft geen zin om jezelf keer op keer af te vragen of je het allemaal wel goed doet. Zolang je je gezonde verstand gebruikt, doe je het prima. Heb je praktische vragen over de voeding van je baby? Neem dan contact op met de Nutricia Babyvoeding lijn 0800-166 85. Onze voedingskundigen zijn van maandag tot donderdag van 8h30 tot 17h en vrijdag van 8h30 tot 16h gratis bereikbaar voor al je vragen. 

Vraag advies en laat je helpen

Als je advies nodig hebt, praat dan met je partner, familie, vrienden, de medewerkers van het consultatiebureau of je huisarts. Misschien vind je het prettig om op een forum informatie en tips uit te wisselen met andere moeders. Het is ook de moeite waard om eens te kijken of er een praatgroep voor moeders bij jou in de buurt is. Daar kun je ervaringen delen en wat tijd doorbrengen met andere dames die in dezelfde situatie zitten. Waarschijnlijk zul je merken dat het een feest der herkenning is. 

Probeer niet alles alleen te doen. Laat je helpen door vrienden en familie. Veel mensen vinden het erg fijn om af en toe bij te springen, maar misschien weten ze niet goed hoe. Schroom niet om ze te vertellen wat ze voor je kunnen doen. Een paar suggesties om je hulptroepen te mobiliseren: 

  • Heb je bezoek van goede vrienden of familie? Niemand zal het gek vinden als je vraagt of zij zelf een kopje thee willen zetten. Misschien maken ze ook nog wel een lekkere lunch voor je klaar.
  • Grootouders en vrienden die dol zijn op kinderen vinden het meestal geweldig om je kindje even vast te houden. Doe daar je voordeel mee. Terwijl zij zich ontfermen over je baby, heb jij je handen vrij voor andere dingen.
  • Boodschappen doen met een baby kan een hele toer zijn. Vraag mensen iets voor je mee te nemen als zij naar de supermarkt gaan of in de stad zijn. Waarschijnlijk doen zij dit graag voor je.

Vergeet jezelf niet

Denk goed aan jezelf. Veel moeders vergeten dat de verzorging van een baby veel energie kost. Let erop dat je ook goed voor jezelf zorgt. Het is belangrijk dat je voldoende slaapt en gezond eet, zodat je iedere dag geestelijk en lichamelijk klaar bent voor alle nieuwe uitdagingen. Net als je kindje! 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand