Zo zorg je voor een STERKE BAND met je baby

Dat kleine mensje is de eerste maanden helemaal afhankelijk van jou. En het mooie is: als jij het liefde geeft (en een schone luier en melk), dan voelt je baby zich veilig en vertrouwd bij je en gaat het zich hechten. Ook jij hecht je bijna vanzelf aan je baby. Je hormonen én je instinct helpen je daarbij. De band tussen ouders en kinderen is bijzonder. En jij kunt die band nog net een beetje sterker maken.

Zo versterk je de band

Iedere dag groeien jij en je baby meer naar elkaar toe. Je leert de geluidjes, huiltjes en het ritme van je kind kennen en dat is fijn. Door goed te kijken en luisteren naar je kind, merk jij wat je kindje fijn vindt en wat het nodig heeft. Als het je lukt daar goed en snel op te reageren, is dat alleen maar beter voor jullie hechting. Benieuwd wat dat snel en goed reageren ongeveer inhoudt? Het betekent dat je:

 • Op je kind reageert als het contact met jou zoekt. Bijvoorbeeld door het aan te kijken of er tegen te praten
 • Ook zelf contact zoekt met je baby. Bijvoorbeeld door er zachtjes tegen te praten als het wakker wordt of een liedje te neuriën als je uk bij jou op schoot ligt
 • De borst of een flesje geeft als je merkt dat je baby honger heeft
 • Je kind troost als het verdrietig is, bijvoorbeeld door het lekker tegen je aan te houden
 • Je kind liefdevol aanraakt. Je kunt het bijvoorbeeld een babymassage geven
 • Met je kindje speelt als het al wat groter is
 • Je baby laat merken dat je begrijpt wat het wil

Huid op huid contact

Je kleintje vindt het heerlijk om lekker veel en dicht bij jou te zijn. Zo kan je baby jou het beste horen, voelen én ruiken. En dat voelt vertrouwd. Huid op huid contact is het allerfijnste voor je baby. Jouw lichaamstemperatuur, je hartslag… voor je baby werkt dat heel kalmerend en geruststellend. Laat je baby na het drinken uit de borst dus gerust nog even lekker op jouw ontblote buik liggen. Of knoop je blouse boven een stukje open zodat je baby met het gezichtje op jouw borst kan liggen.

Een draagdoek is ook ideaal. Jij hebt je handen vrij terwijl je kleintje zich toch heerlijk tegen jou aan kan nestelen.

Babymassage

Babymassage is heel prettig voor je kindje. En voor jou en je partner is het leuk om te doen. Een lekkere massage of zachtjes zingen en praten kan je kindje ook helpen om in slaap te vallen. De truc: heel zachtjes masseren en lekkere olie gebruiken. Je baby wordt zo helemaal zennnnn!

Als je je baby een massage geeft, kun je gewoon op je gevoel afgaan. Er zijn namelijk geen vaststaande technieken. Het beste moment om je baby te masseren, is vlak voordat het bedtijd is, of net na een douche of een bad. Dan komt je baby helemaal tot rust. Heb je liever toch wat tips van een expert? Op veel plaatsen worden cursussen babymassage aangeboden.

Soms kost een band opbouwen wat meer tijd

Voel jij niet meteen na de geboorte een band? Dat is helemaal niet erg. Soms heeft dat gewoon wat meer tijd nodig en is de band er niet meteen. Voel je vooral niet schuldig. Jullie hebben gewoon wat meer tijd nodig om aan elkaar te wennen. Soms is er een andere verklaring voor het trager ontstaan van de band tussen ouder en kind:

 • Je hormonen veranderen nog volop. Gun ze gewoon wat extra tijd
 • Als de bevalling heel zwaar en heftig was, heb je soms eerst tijd nodig om dat te verwerken
 • Als je baby in een couveuse ligt, kan het lastiger zijn om een band op te bouwen omdat je je kindje minder vaak bij je kunt dragen
 • Als je baby veel huilt kan het ook lastiger zijn om een band op te bouwen
 • Als je veel zorgen hebt, bijvoorbeeld over ziekte of geld, staat dit de hechting met je kindje soms ook in de weg
 • Het kan dat je meer tijd nodig hebt om te wennen aan je nieuwe ‘functie’ als moeder

Bespreek het met mensen om je heen bij wie jij je prettig voelt. Dat kan je partner zijn maar ook familie, vrienden, de kraamverzorgster of iemand van het consultatiebureau. Zorg ook voor voldoende rust. Hoe relaxter jij bent, hoe makkelijker de hechting tussen jouw en je kind zal gaan. You got this!