Nutricia baby

Slaapritme baby: hoe ontwikkelt het slaapritme?

Je baby heeft 9 maanden in je buik gezeten. Hij heeft er geleefd in zijn eigen slaapritme, sliep wanneer hij dat wilde. Met zijn geboorte verandert hier niets aan: het duurt een tijdje voordat het slaapritme van je baby normaal wordt.

Het slaapritme van je baby

Pasgeboren baby's brengen de meeste tijd slapend door. Rustige slaapfases worden afgewisseld met onrustigere fases, waarin je hem niet wakker mag maken. Daarna wordt hij zelf wakker en zal hij, ongeacht het tijdstip, huilen omdat hij honger heeft, toe is aan een schone luier, of gewoon gerustgesteld wil worden. Je moet je ritme dus aanpassen aan dat van de kleine. Geen zorgen, er bestaan veel tips om deze periode vlekkeloos door te komen.

Slaapritme baby: 0 tot 3 maanden

  • De eerste maand slaapt je baby tussen de 14 en 18 uur per dag, met slaapjes van ongeveer 3 uur. Soms zijn deze slaapjes korter, vooral als je borstvoeding geeft. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Baby’s kunnen tot 2 uur lang wakker zijn.
  • Daarna, na 1 maand, neemt het slapen van de baby wat af. Hij slaapt dan 15 tot 17 uur per dag en kan tot 3 uur lang wakker zijn. Aan het einde van het derde trimester begint je kleintje de hele nacht door te slapen.
  • De eerste 2 of 3 maanden maakt je baby nog geen onderscheid tussen dag en nacht. Probeer overdag een dutje te doen op dezelfde tijd als hij, om uitputting te voorkomen.

Laten we niet generaliseren. Iedere baby is anders. Bepaalde gebeurtenissen, zoals het verzetten van de klok, je terugkeer naar het werk of een verhuizing kunnen hem van streek maken. Als je dat weet, kun je erop anticiperen en je beter voorbereiden. Leg hem in elk geval altijd op zijn rug om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Als je je baby leert om de dag en de nacht van elkaar te onderscheiden, dan zou dit jouw taak voor de komende maanden gemakkelijker moeten maken. Ken je de witte ruis-methode? Dit zijn alledaagse omgevings- en achtergrondgeluiden (stofzuiger, wasmachine, ventilator…). Ze helpen je baby te kalmeren en geven hem een veilig gevoel.

Slaapritme baby: 3 tot 6 maanden

De baby slaapt 14 tot 15 uur per dag, waarvan 5 tot 6 uur aaneengesloten in de nacht. Hij begint zich bewust te worden van het verschil tussen dag en nacht. Overdag is hij steeds meer geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Hij speelt met zijn handen en voeten. Dit alles houdt hem wakker. Als de slapende baby huilt, is hij bovendien in staat om zichzelf te kalmeren door op zijn duim of fopspeen te zuigen.

Is de baby tussen 4 en 6 maanden onrustig in zijn slaap, dan krijgt hij vast en zeker zijn eerste tandjes. Het is een moeilijke tijd om door te komen… vooral als je er weer aan gewend was om ’s nachts goed te slapen! Wees gerust, dit duurt maar een tijdje.

Slaapritme baby: 6 tot 12 maanden

Het slaapritme van de baby wordt stabiel. Hij slaapt 12 tot 14 uur per dag, waarvan 8 tot 9 uur ’s nachts. Hij doet ’s ochtends en ’s middags een dutje van elk ongeveer 1,5 uur.

Het slaapritme van je baby vanaf 12 maanden

Vanaf 12 maanden slaapt je kind tussen de 12 en 13 uur per dag, waarvan 11 tot 12 uur ’s nachts. Hoe groter je kind wordt, hoe meer hij in staat is om langer te slapen en hoe minder slaap hij in totaal nodig heeft.  

Borstvoeding en het slaapritme

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Een baby die borstvoeding krijgt, drinkt veel vaker dan een baby die de fles krijgt. Hij kan elke 2 uur, en soms minder, naar de borst verlangen. Hij zuigt aan de borst omdat hij dorst of honger heeft, of gewoon omdat hij troost nodig heeft. Het is dus normaal dat de slaapfases van de baby die borstvoeding krijgt minder lang duren.

Moedermelk bevat echter een hormoon dat zowel de baby als de moeder helpt om na afloop van de borstvoeding in slaap te vallen. Dit is jouw moment om een dutje te doen. En een baby die ’s nachts wakker wordt, valt na of zelfs tijdens het voeden heel snel weer in slaap.

De ideale slaapomstandigheden

1. De eerste maanden, bij de ouders op de kamer

Zolang je je baby borstvoeding geeft of hij niet de hele nacht doorslaapt, kun je hem het beste in jouw kamer laten slapen, dicht bij jou. Zo hoef je niet naar een andere kamer te gaan, het licht aan te doen en je eigen slaap te verstoren.

2. Het babybed: co-sleeper of wieg?

Daarna komt het moment dat je moet kiezen tussen een co-sleeper (de baby slaapt in je bed) of de wieg. Het is aan jou om deze beslissing te nemen, in overeenstemming met je overtuiging en je partner. Sommige wiegjes zijn aan één kant open. Die maak je aan het bed van de ouders vast tijdens die periode waarin de baby moeilijk slaapt.

3. Een rustgevende sfeer

In elk geval is dicht bij jou slapen geruststellend, en het bevordert een goede slaapcyclus voor de baby. Maak geen lawaai en blijf in het donker voor een goede nachtrust. Vervang de luier van je kindje alleen als dat nodig is. Zo zal hij begrijpen dat de nacht is bedoeld om te slapen.

4. Tijdens het dutje

Laat de baby slapen in een kamer met natuurlijk licht. Hij kan eventueel een dutje doen in een babymand of in zijn kinderwagen tijdens een wandeling, zonder dat je de dag voor hem verbergt, zodat hij goed begrijpt dat het geen nacht is. En schroom niet om wat lawaai te maken! Leef normaal in het bijzijn van de baby.

Hoe meer de baby overdag wordt geprikkeld, hoe beter hij ’s nachts zal slapen. Je hoeft hem alleen maar naar bed te brengen bij het minste teken van vermoeidheid.

5. De slaaproutine

Start met het opbouwen van een routine als de baby moeite heeft om zelfstandig in slaap te vallen. Je kunt hier vanaf de geboorte mee beginnen, en het wordt aanbevolen vanaf 3 maanden.

Wieg hem elke avond in het donker of streel zachtjes over zijn gezicht. Geef hem een knuffeltje dat doordrenkt is met jouw geur. Zing ten slotte een slaapliedje of zet ontspannende muziek op die het slapen van de baby bevordert.

Slaapt je baby niet de hele nacht door?

Is de slaap van je baby verstoord? Controleer of hij gewoon een knuffel nodig heeft. Misschien heeft hij het ook te warm, heeft hij dorst of is zijn luier vuil. En mocht na 6 maanden de slaaproutine nog niet genoeg zijn, dan kun je 1 van de 2 slaaptrainingsmethodes toepassen.

Als de baby niet snel in slaap valt, dan kan dat komen doordat hij tandjes krijgt. Het kan ook zijn dat hij een mild gezondheidsprobleem heeft, bijvoorbeeld koliek. Praat erover met je arts, die jou het juiste advies zal geven en de juiste behandeling voor zal stellen.