Voeding

Ongeschikt als eerste hapje

Wat kan je je kindje beter niet geven tijdens het eerste hapje.

Minder geschikt als eerste hapje

Er zijn verschillende voedingsstoffen die je kindje tot een bepaalde leeftijd nog niet mag eten. Andere voedingsstoffen, zoals suiker en zout, moet je eigenlijk altijd tot een minimum beperken. Voeg tijdens het koken van de maaltijd voor je baby dus ook geen suiker of zout toe.

Zout

  • Te veel zout is slecht voor de ontwikkeling van de nieren. 
  • Natrium is een onderdeel van zout (natriumchloride). Sommige voeding bevat natuurlijke natrium, maar pas op met voeding waar volgens het etiket zout aan toegevoegd is. 
  • Bouillonblokjes of kant-en-klaarsauzen en -maaltijden bevatten vaak veel zout. Gebruik deze dus liever niet. Wil je je kindje toch een gevarieerde maaltijd voorzetten? Kies dan voor een van de vele babymaaltijden van Olvarit.

Suiker

  • Suiker kan de (doorkomende) tandjes van je kindje aantasten. Bovendien kan je kindje zich als een echte zoetekauw ontwikkelen en dat is op de lange termijn niet goed voor zijn gezondheid. 
  • Kies voor voeding die van nature al zoet is, zoals fruit en worteltjes. 
  • Wees alert op de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan toetjes. Kies voor zuivelproducten waaraan de minste suiker is toegevoegd. 
  • Let erop dat ook hartig eten toegevoegde suikers kan bevatten.

Nitraat en nitriet

Nitraat is een natuurlijk bestanddeel van planten en groenten. In vrijwel alle groentesoorten komt nitraat voor. IJzerrijke bladgroenten, zoals spinazie, bevatten meer nitraat. Nitraat kan door het lichaam omgezet worden in nitriet. Dit wordt sinds 2014 niet meer als een toxische stof gezien. Er gelden daarom geen beperkende adviezen meer.Wat zijn nitraatrijke groenten?Andijvie, bietjes, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, sla (alle soorten), spinazie, spitskool en venkel.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 4 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?