EERSTE HAPJES: volop variëren, maar nog even opletten met…

In dit eerste jaar van je baby is het belangrijk om lekker te variëren met de eerste hapjes en je kind van veel verschillende smaken te laten proeven. Zo is de kans groter dat je kind meer lust als het ouder is. Handig zo’n alleseter. Maar het is wel goed om te weten dat niet alles geschikt is voor baby’s en kleine kinderen. Check ons ‘nog even niet’-overzicht.

Honing

Kinderen tot 12 maanden kun je beter geen honing geven, omdat honing besmet kan zijn met een bacterie waar die kleintjes heel ziek van kunnen worden.

Zout

Te veel zout is slecht voor de ontwikkeling van de nieren. Voeg daarom liever geen zout toe als je eten klaarmaakt. Dat betekent ook koken zonder bouillonblokjes en kinderen geen kant-en-klare sauzen, soepen en maaltijden geven. Deze bevatten namelijk vaak veel zout. Maaltijden die speciaal voor baby’s, dreumesen en peuters zijn gemaakt, zijn zonder zout bereid.

Suiker

Wist je dat baby’s aan zoete smaken wennen? Als ze er eenmaal aan gewend zijn, drinken ze (later) het liefst zoete dranken als limonade, (vruchten)sap, diksap en thee met suiker, willen ze alleen maar vruchtenyoghurt en kindertoetjes in plaats van gewone naturel yoghurt en hoor je de hele tijd mag ik een snoepje? Dat is allemaal niet zo gezond. Liever laat je je baby (ook) aan andere smaken wennen. Probeer het gebruik van suiker en gezoete producten dus te beperken.

Gewone melk

Tot je baby 1 jaar is, heeft borstvoeding de voorkeur. Als je geen borstvoeding wilt of kunt geven, is flesvoeding een goed alternatief. Als je baby 6 maanden is, verandert de voedingsbehoefte. Als je flesvoeding geeft, is dit het moment om over te stappen op opvolgmelk.

Met gewone melk kun je beter nog even wachten. Borst- en flesvoeding (opvolgmelk, en vanaf 1 jaar dreumesmelk) passen beter bij de behoefte die je kind nu heeft. Er zitten bijvoorbeeld gezonde vetten in. En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.

Rauw vlees, rauwe vis en rauwe eieren

Is jouw baby al iets ouder, gaan de groenten- en fruithapjes goed en is het tijd voor het ‘echtere’ werk? Vanaf 6 maanden bouw je met wat aardappel/rijst/pasta en vlees/vis/ei het groentehapje op tot een heuse maaltijd. Zorg wel altijd dat vlees, vis en ei helemaal gaar zijn. Als deze producten rauw zijn, kunnen er ziekmakende bacteriën in zitten waar ukkies extra gevoelig voor zijn.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!