Nutricia baby

Jongensnamen

Als je een zoontje verwacht, zijn er heel wat dingen die je moet regelen. Het uitzoeken van een mooie jongensnaam is er daar één van. Wij hebben verschillende leuke jongensnamen voor je verzameld.

Zoek je nog een naam voor een meisje? Lees ook onze tips voor meisjesnamen.

Populaire jongensnamen

Elk jaar maakt Kind en Gezin bekend wat de populairste jongensnamen in Vlaanderen zijn. Daarvoor blikt het agentschap een jaartje terug. Noah, Arthur en Jules zijn de absolute winnaars. Jules wordt op veel verschillende manieren gespeld. Zo luisteren ook veel jongens naar de namen Juul en Jul. Hierdoor is het ook fonetisch de winnaar van 2020. Ben je benieuwd naar de complete top 10? Ontdek de [populairste jongensnamen] van 2020.

Bijzondere jongensnamen

Jouw zoon is uniek en dit wil je ook uitdrukken in zijn voornaam. Vroeger werden jongens vaak vernoemd naar hun grootvaders of andere mannelijke familieleden. Nu maken ouders veel vrijer de keuze. Er mag veel, maar de ambtenaar van de burgerlijke stand kan sommige jongensnamen wel weigeren. Dit doet de ambtenaar als hij vindt dat de naam niet geschikt is. Ouders in Brussel wilden hun zoon bijvoorbeeld de naam Génie geven. Een genie wordt hij misschien wel, maar de voornaam werd toch gewoon geweigerd. Je kan ook kiezen voor een naam met een bijzondere betekenis. Zo betekent Bertrand ‘raaf’. Lorence betekent ‘bescherming’ en dat wil jij je baby natuurlijk wel bieden. De bijbel is ook een inspiratiebron voor namen met een bijzondere betekenis. In Wallonië is bijvoorbeeld de Hebreeuwse naam Nathan geliefd. Dit staat voor ‘geschenk van god’.

Vlaamse jongensnamen

Veel ouders kiezen voor Oudvlaamse jongensnamen. Nestor of Korneel zijn meteen ook heel stoere jongensnamen. En wat denk je van Isodoor of Gust? Er is genoeg om uit te kiezen.

Mooie jongensnamen van over de grens

We halen onze inspiratie niet alleen uit België. Veel originele jongensnamen komen uit het buitenland. Het zal geen verrassing zijn dat Franse namen in België populair zijn, zoals bijvoorbeeld Raphaël of het stoere Léo. Italië is ook een goede inspiratiebron als je nog op zoek bent naar een naam voor jouw ongeboren zoon:

  1. Enzo
  2. Salvatore
  3. Ugo
  4. Davide
  5. Lorenzo
  6. Luca
  7. Gabriele
  8. Matteo
  9. Aldo
  10. Nino

Korte jongensnamen

Al een paar jaar krijgen jongens een korte voornaam van slechts één of twee lettergrepen. Stoere jongensnamen zijn vaak korte namen. Veel van zulke korte jongensnamen zijn Engelse namen, zoals Jack of James. Een korte voornaam combineert uitstekend met een lange achternaam.

Aankomende trends voor jongensnamen

Ben je benieuwd naar de trends van 2021? Welke jongensnamen gaan in 2021 een opmars maken? Bekijk hier de voorspelling van 2021 voor nóg meer babynamen inspiratie.