Nutricia baby

Meisjesnamen

Een naam voor een toekomstig prinsesje of voetbalsterretje bedenken is heel bijzonder. Je weet nog niet hoe ze eruit zal zien en wat haar karakter zal zijn. Toch wil je haar een naam geven die bij haar past. Het gaat je zeker lukken.

Zoek je tegelijkertijd naar leuke jongensnamen, bijvoorbeeld omdat jij een tweeling verwacht? Ook met het vinden van een leuke jongensnaam helpen wij je verder.

Populaire meisjesnamen

Kind en Gezin houdt precies bij welke meisjesnamen elk jaar aan kleine meisjes worden gegeven. Olivia staat bovenaan in de lijst met populaire meisjesnamen. Ook Mila en Marie zijn populair. De volledige lijst vind je [hier]. Opvallend detail is dat ouders een voorkeur lijken te hebben voor meisjesnamen waar de letter a in voorkomt.

Bijzondere meisjesnamen

Ben je op zoek naar originele meisjesnamen om te voorkomen dat je dochter later klasgenootjes heeft die ook haar naam dragen? In België kies je zelf de naam van je dochter en origineel zijn mag zeker. Er zijn wel een aantal regels voor. Zo mag je je dochter geen jongensnaam geven. De ambtenaar kan ook een meisjesnaam weigeren als hij die niet passend vindt. Zo mochten Brusselse ouders eerder al hun dochter niet Sept noemen. Ook Fleur-des-Champs mocht niet. Soms kiezen ouders ervoor om hun dochter een naam te geven die samengesteld is uit verschillende voornamen.

Terug naar vroeger met deze oude Vlaamse namen

Steeds meer ouders halen hun inspiratie voor meisjesnamen uit de oude doos. Zeg nu zelf: Lisette, Agnès en Godelieve zijn toch prachtige namen die meteen een nostalgisch gevoel oproepen?

Buitenlandse namen

Vroeger werden veel kinderen naar hun grootouders vernoemd. Meisjesnamen gingen vaak generaties terug. De wereld wordt steeds kleiner en grenzen vervagen. De inspiratie voor mooie meisjesnamen halen we tegenwoordig uit het buitenland. Italiaanse meisjesnamen als Ella en Sofia zijn in België populair. En wat denk je van Engelse meisjesnamen als Rose, Alice en Lucy? Wij hebben alvast een top 10 samengesteld met onze favoriete Franse meisjesnamen:

  1. Anaïs
  2. Eléonore
  3. Estelle
  4. Camille
  5. Oceane
  6. Aurélie
  7. Chloé
  8. Claire
  9. Madeleine
  10. Hélène

Korte meisjesnamen

Stoere meisjesnamen krijgen bij veel ouders de voorkeur. Dit zijn ook vaak korte meisjesnamen. Bovendien zijn deze namen meestal makkelijk uit te spreken. Krijgt je dochter een lange achternaam? Dit combineert mooi met een korte voornaam. Zoë is niet alleen kort, maar heeft ook een prachtige betekenis, namelijk ‘leven’. Ook Anna, Saar en Eva zijn voorbeelden van leuke korte namen.

Aankomende trends

Ben je benieuwd naar de trends van 2021? Welke meisjesnamen gaan in 2021 een opmars maken? Bekijk hier de voorspelling van 2021 voor nog meer babynamen inspiratie.