Emotie en relaties

Stemmingswisselingen

Met al die extra hormonen is het heel normaal dat je last hebt van stemmingswisselingen. Je lichaam werkt namelijk hard aan de ontwikkeling van je kindje.

Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kunnen je emoties heftiger zijn dan normaal. Je bent bijvoorbeeld eerder geïrriteerd door kleine dingen, of je moet huilen zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Dit is niet leuk voor de mensen in je omgeving, maar je baalt er zelf ook vast van. Hoe ga je om met deze stemmingswisselingen, en waardoor komt het dat je emoties af en toe zo extreem zijn?

Hormonen en je stemming

De veranderingen in je hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap hebben invloed op hoe je je voelt. Van de hormonen oestrogeen en progesteron wordt veel meer aangemaakt dan normaal, en hormonen zoals bijvoorbeeld insuline en cortisol krijgen er taken bij. Wetenschappers zijn nog steeds aan het onderzoeken hoe het precies komt dat je hormonen je stemming beïnvloeden.

Tips bij stemmingswisselingen

• Praat erover
Leg aan je partner uit hoe het komt dat je stemming soms omslaat, en dat je hier niet altijd invloed op hebt. Het besef dat jullie binnenkort de zorg voor een kleine op jullie gaan nemen kan ook hevige emoties teweeg brengen. Een goede communicatie zorgt ervoor dat jullie elkaar kunnen steunen wanneer de ander dat nodig heeft.

• Neem genoeg rust
Vermoeidheid en spanning zorgen ervoor dat je minder makkelijk met tegenslagen omgaat. Zeg op tijd ‘nee’ tegen uitnodigingen en verzoeken, en luister goed naar je lichaam. Zwangerschapskwaaltjes en de vele nachtelijke bezoekjes aan het toilet kunnen best wat energie kosten: als je dit uitlegt begrijpen je vriendinnen en collega’s vast wel dat je wat vaker rust neemt.

• Omega 3
Voor de ontwikkeling van je baby is het in ieder geval van belang dat je gezond en gevarieerd eet. Tijdens je zwangerschap krijgt je kindje namelijk via de placenta zijn voedingsstoffen binnen. De vetzuren in vis, zogenaamde omega-3-vetzuren, zijn belangrijk voor de ontwikkeling de hersenen en het gezichtsvermorgen bij ongeboren baby’s. Je vindt deze vetzuren in vette vis of in een supplement met omega-3-vetzuren.

Als je hormonen na de bevalling weer hun normale niveau bereiken, zullen je stemmingswisselingen vanzelf weer overgaan. Babyblues in de dagen vlak na de bevalling zijn normaal, maar als je je lang somber blijft voelen is het goed om dit te bespreken met je huisarts. Schaam je niet voor deze gevoelens: er zijn altijd mensen die je kunnen en willen helpen!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Zwangerschap

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.